Vanessa Vets, zoon Elan en hun hond Milo, die woensdagavond gewond raakte toen buurjongens met een loodjesgeweer speelden. 

Vanessa Vets, zoon Elan en hun hond Milo, die woensdagavond gewond raakte toen buurjongens met een loodjesgeweer speelden. © Joren De Weerdt

Dierenarts stelt schampschot van loodjesgeweer vast bij viervoeter Milo (5): “Burendispuut is al langer aan de gang”

Heist-op-den-Berg -

Een burendispuut in de wijk Ter Hagen in Heist-op-den-Berg is woensdag ontaard. Buurjongens waren er aan het schieten met een loodjesgeweer. De betrokkenen overhandigden dat zelf na een politietussenkomst. Volgens buurtbewoonster Vanessa Vets bleek achteraf dat haar hond Milo in de poot werd geraakt. Ze gaat maandag klacht indienen met een verslag van de dierenarts in de hand.

Kristof Van Rompaey

Het zit er al even bovenarms op tussen enkele buren in Ter Hagen in Heist-op-den-Berg. De woningen in de wijk zijn eigendom van de sociale huisvestingsmaatschappij. Volgens Vanessa Vets wordt ze er al een tijd geviseerd door een buurvrouw die haar niet mag.

“Dat gaat van kleine pesterijen zoals mijn auto blokkeren, tot het niet opruimen van hondendrollen die tot tegen onze tuin liggen”, zegt ze. “Drie jaar lang gebeurde er niks aan. De vrouw stapte uiteindelijk zelf naar het vredegerecht, maar daar kreeg ik gelijk. Dat kan ik natuurlijk bewijzen.”

Schichtig en gewond

Toen er nieuwe overburen aan de overkant kwamen wonen, konden de kinderen van die beide buren het volgens Vanessa behoorlijk goed met elkaar vinden. Ze zouden volgens haar al enige tijd met een loodjesgeweer in de weer zijn geweest, tot ze er woensdagavond de politie bijhaalde. Omdat de Heistse ploegen op dat ogenblik bezet waren, kwam de politiezone Bodukap ter plaatse.

Waarnemend korpschef Marc Dondeyne bevestigt dat er een van zijn ploegen naar Heist is uitgerukt. Hij zegt ook dat het wapen niet in beslag werd genomen, maar vrijwillig werd overhandigd door de betrokkenen. Op het ogenblik van de interventie maakte Vanessa nog geen melding over haar gewonde hond Milo. “Ik had al wel gemerkt dat hij plots heel schichtig wegkroop in onze tuin, maar ik stond er op dat moment niet bij stil dat hij gewond was”, zegt ze. “Toen er geschoten werd, was hij met zijn poten tegen de afspanning gaan staan. Zo is het waarschijnlijk gebeurd.”

Schampschot

In het politieverslag van woensdag zijn geen gerichte schoten gemeld. Het zou gaan om schoten in de eigen tuin, maar dat is volgens Vanessa dus niet het geval. Ze ging donderdag met de 5-jarige Milo naar de dierenarts. Het dier moest onder volledige narcose behandeld worden en zal nu een tijdje moeten herstellen van de wonde aan zijn poot. “Schampschot in de voorpoot langs het zoolkussen”, luidt het oordeel van de dierenarts zwart op wit. “Geen teken van een kogeltje onderhuids of in de poot.” Ook Vanessas twee kinderen zijn onder de indruk van de feiten.

Met het verslag van de dierenarts in handen gaat Vanessa maandag naar de Heistse politie om een klacht aan het dossier toe te voegen. De waarnemende korpschef van Bodukap benadrukt nog dat de verdere verwerking van de kwestie volledig in Heistse handen ligt. “Het bezit van een loodjesgeweer is niet illegaal”, zegt Dondeyne. “Of het een goed idee is om er kinderen mee te laten spelen in je tuin, is een andere kwestie. Ik kan best begrijpen dat zoiets ongerustheid kan meebrengen in een buurt, los van de bredere context van dit dispuut, dat volledig in handen is van onze Heistse collega’s.”

“Schampschot in de voorpoot langs het zoolkussen”, luidt het oordeel van de dierenarts. 

“Schampschot in de voorpoot langs het zoolkussen”, luidt het oordeel van de dierenarts. © Joren De Weerdt

Schoten gefilmd

Om haar beweringen te staven, maakte Vanessa verschillende filmpjes van eerdere conflicten. Ook woensdag filmde ze in haar eigen tuin. Hoewel je niet kunt zien waar de schoten vandaan komen, zijn ze wel zeer luid en duidelijk te horen. “Pas nadat ik die beelden woensdag aan de politie toonde, kwam het geweer boven water en is het meegenomen”, zegt ze.

De Heistse politie bevestigt dat de tussenkomst van woensdag gebeurde door de collega’s van Bodukap. “We toetsen dit begin volgende week af met hen”, zegt politiewoordvoerder Jana De Roover. “Het verhaal van de hond kan ik voorlopig niet bevestigen.” We trachtten de naaste buren van Vanessa nog telefonisch te contacteren, maar daar gaf vrijdagnamiddag niemand thuis.

Aangeboden door onze partners

Als eerste op de hoogte van wat er in jouw straat gebeurt?

Download de GVA-nieuwsapp en stel Heist-op-den-Berg in als startgemeente.

Nu in het nieuws