Ivo Andries en Rik Verwaest kondigden eind mei hogere boetes voor sluikstorters aan. © Chris Van Rompaey

Stad Lier betrapt elke dag gemiddeld één sluikstorter

Lier -

De strengere maatregelen tegen sluikstorten in Lier leveren resultaat op. Sinds einde mei werden al 62 sluikstorters betrapt én geïdentificeerd. “Zij zullen nu een stevige factuur in de bus krijgen. Als alternatief kunnen ze kiezen om 30 uur gemeenschapsdienst te verrichten”, vertelt burgemeester Rik Verwaest (N-VA).

Chris Van Rompaey

LEES OOK. Lier verdubbelt boete voor sluikstorten tot 300 euro: “Strengste gemeente van ons land”

“Sluikstorten is het bewust achterlaten van afval waar het niet mag. In onze stad vinden we sluikstorten in straatvuilbakken, glasbollen, parkings en zelfs in natuurgebieden. Het is een bij uitstek asociaal misdrijf: een sluikstort vervuilt onze leefomgeving, is een gevaar voor de volksgezondheid en trekt ongedierte aan. Sluikstorters wentelen heel bewust de kost van hun afval af op de rest van de samenleving”, stelt schepen van Afvalbeleid Ivo Andries (Open Vld).

“In mei paste we daarom het boete- en vervolgingsbeleid voor sluikstort aan. We verdubbelden de minimumboete voor sluikstort van 150 naar 300 euro. Daarbovenop komen de opruimkosten van het afval en die bedragen minimaal 125 euro”, zegt burgemeester Rik Verwaest (N-VA).

Hoge pakkans

“Na de aankondiging over strengere maatregelen in mei hebben we de inspanningen om sluikstorters te pakken opgedreven. Met de inzet van vier mobiele camera‘s en controles door politie, GAS-ambtenaren en OVAM-vaststellers betrapten en identificeerden we sinds eind mei al 62 sluikstorters.”

“Toen we aankondigden dat we de boetes verdubbelden, heerste bij sommigen twijfel. Ten onrechte leeft het idee dat we de sluikstorters toch niet kunnen pakken. Deze cijfers bewijzen dat de pakkans wel degelijk hoog is. Elke dag wordt er wel één sluikstorter geklist. Zij zullen nu een stevige factuur in de bus krijgen. Als alternatief kunnen ze kiezen om 30 uur gemeenschapsdienst te verrichten”, aldus burgemeester Verwaest. (cvr)

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners