© atv

Mensenhandel op Antwerpse bouwwerf: Borealis wist sinds mei van wantoestanden

Het chemiebedrijf Borealis was al sinds mei op de hoogte van sociale wantoestanden op zijn werf in de Antwerpse haven, maar verklaarde woensdag echter van niets te weten. Voormalig arbeidsauditeur en oud-rechter Ebe Verhaegen had onregelmatigheden vastgesteld bij de tewerkstelling van een Oekraïense arbeider die hij opving, en een vijftigtal collega’s. Hij diende in mei al een klacht in bij de sociale inspectie.

Vrijwel gelijktijdig bracht Verhaegen ook een verantwoordelijke van de hr-dienst bij Borealis op de hoogte van de sociale onregelmatigheden op de werf. Zij beloofden in mei de zaak te zullen onderzoeken. Gazet van Antwerpen kon communicatie inkijken waaruit afgeleid kan worden dat Borealis zich vragen stelde bij de mogelijke impact op het bouwproject als het onderzoek van de sociale inspectie gevolgen zou hebben. Daarmee wordt duidelijk dat de directie van Borealis al minstens sinds mei op de hoogte was van sociale onregelmatigheden op zijn miljardenwerf.

Vreemd is volgens Verhaegen ook dat onderaannemer Irem-General Contractor SRL (IGC) gebruik maakte van twee overeenkomsten: één officiële en één die het departement Werk en Sociale Economie niet te zien kreeg.

LEES OOK. Nog meer sociale onregelmatigheden bij Borealis: “Vijftigtal Oekraïners werkten onder minimumloon met dubbele contracten”

In een persmededeling verklaarde Borealis dinsdag nochtans verbaasd en verontwaardigd te zijn over de beschuldigingen van mensenhandel op zijn werf. “Wij beschouwen de respectvolle behandeling van alle mensen die met en voor de onderneming werken als absolute prioriteit, en eisen van Irem-Ponticelli volledige transparantie. Alle aannemers zijn contractueel verplicht om zich op een ethische manier te gedragen, zoals uiteengezet in de Borealis Code of Business Conduct”, klinkt het.

 dvt

Aangeboden door onze partners

Gerelateerd

Als eerste op de hoogte van wat er in jouw straat gebeurt?

Download de GVA-nieuwsapp en stel Antwerpen in als startgemeente.

Nu in het nieuws