Bernard Kint en Stijn Chaves, hier tijdens een training van de nationale ploeg. © Frank Bahnmuller

Voetballers met amputatie kunnen zaterdag mee komen trainen of supporteren in Gooreind

Gooreind -

Op de terreinen van Gooreind VV aan de Eikendreef in Gooreind (Wuustwezel) vindt op zaterdag 23 juli een open training en een match plaats van het Amputee Football Team. Iedereen die een (stuk) ledemaat mist, kan in de voormiddag zelf eens komen proeven van de voetbalsport tussen mensen met een gelijkaardige beperking.

Kristin Matthyssen

Mark De Cleene zet zich al jarenlang in voor het AMP Football Belgium. Hij leerde het kennen via zijn neef Bernard Kint (19) uit Zoersel. Bernard werd in Armenië geboren met één been. Zijn ouders brachten hem naar een kindertehuis, waar hij als 1-jarige geadopteerd werd door een Zoersels gezin.

Antwerpenaar Stijn Chaves Daguilar (47) wou dan weer slager worden, maar verloor zijn onderarm. Samen spelen ze bij de Red Flamingos, het nationaal team van geamputeerden.

“Tussen 10 en 12u is er een open training op de voetbalterreinen van Gooreind, waar iedereen die interesse heeft eens mag meedoen”, zegt Mark De Cleene. “Veldspelers hebben een amputatie van het been minimaal vanaf de enkel. Dat kan ook van een congenitaal defect of aangeboren afwijking zijn. Zij spelen zonder prothese, maar wel met krukken. De doelwachter heeft een amputatie aan de arm minimaal vanaf de pols.”

De organisatie zorgt voor krukken. In de namiddag is er ook een match tussen Dames Gooreind en het Amputee Team. Iedereen kan tussen 13.30u en 15u komen supporteren.

Meestal spelen de geamputeerden tegen G-ploegen. “We hopen echt nog enkele geïnteresseerden te bereiken”, zegt De Cleene. “Geamputeerden zijn er niet zo veel in België. Landen met oorlogen achter de rug hebben veel meer spelers. Sommige landen hebben zelfs een professionele competitie. Wij roeien met de riemen die we hebben. Het hoofddoel is om zo veel mogelijk mensen te laten proeven van de prachtige voetbalsport, ongeacht of ze een been of stuk arm missen.” (kma)

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners