Ex-bankdirecteur begint groente- en fruitwinkel: “Te veel mensen blijven leven lang in dezelfde soort job hangen, terwijl ze die job allang moe zijn”

Wilrijk, Bonheiden -

Met veel kleur, nog meer verse producten en een kronkelende perenboom tegen het plafond is deze week Versateljee in Wilrijk geopend. Voor medezaakvoerder David Van Saet is het een nieuwe episode in zijn al even verse leven als fruit- en groenteboer. Een dik jaar geleden was hij nog bankdirecteur van een ING-kantoor in Bonheiden.

Greg Van Roosbroeck

De aardbeien schitteren nog feller dan de blauwe pruimen, de pink lady’s blinken nog harder dan de minikomkommers. Het doet de klanten van het nieuwe Versateljee in de Heistraat in Wilrijk versteld staan. “Amai”, zegt iemand letterlijk. Waarna hij een handvol seconden sprakeloos de gloednieuwe winkel in zich laat opnemen. Stilstaand in de deuropening.

Het is waar David Van Saet (53) en Marianne Veurink (51) op gehoopt hadden, toen ze woensdagochtend voor het eerst de deuren openzwaaiden van hun groenten- en fruitwinkel. Het motto van Marianne, die meer dan twintig jaar zaakvoerster geweest is van De Fruiterie wat verderop: een groente- en fruitwinkel moet elke dag opnieuw een schilderij zijn.

 ©  Patrick De Roo

“Ik denk dat ik de afgelopen tien maanden meer dan dertig soortgelijke winkels bezocht heb”, zegt David. “Wat mij opviel, is dat ze voornamelijk dezelfde kleuren gebruiken: wit en zwart, met hier en daar wat marmer. Groen en geel had nog niemand. Dus hebben wij dat gekozen. En je zal het overal terugvinden: op onze socialemediakanalen, op onze zakjes, op onze vloer en onze toog.”

Versateljee moet meer zijn dan een winkel voor groenten en fruit. Er staan ook klaargemaakte maaltijden in de koeling, want “de mensen hebben minder tijd dan vroeger”, weet David. Voor de producten werken ze samen met viswinkel ‘t Zeepaardje in Boechout, Butcher’s Craft van De Laet en Van Haver in Hove, en Sebrechts Groenten & Fruit op Kielsbroek. “Koop lokaal”, zegt Marianne. “Want wij kopen ook alles lokaal.”

 ©  Patrick De Roo

De glanzende aardbeien komen van het Bezenhof in Duffel. Daar worden ze om 6u ’s ochtends geplukt. Om 8u gaat David ze ophalen en een halfuur later liggen ze in de winkel. “Soms ben ik te vroeg en zijn ze nog bezig”, zegt David. En hij verontschuldigt zich bijna. “Het is een passie. Ik werk 15 uur per dag, maar zo voelt het op geen enkel moment aan.”

Dertig jaar leningen en beleggingen

Het is ooit anders geweest. Tot april vorig jaar was David Van Saet bankdirecteur van een ING-kantoor in Bonheiden. Dertig jaar lang had hij gewerkt met leningen, beleggingen en verzekeringen. Tot hij het moe was en samen met zijn nieuwe vriendin Marianne drie maanden lang een tijdelijk groente- en fruitkraam opende in de Hoogstraat in Antwerpen.

Het was een test, maar een test die enorm goed meeviel en smaakte naar meer en groter: een heel nieuwe winkel met zijn tweetjes. “Ik ben zo blij dat ik de stap gezet heb”, zegt David vandaag, tussen zijn boontjes en platte nectarines. “Te veel mensen blijven een leven lang in dezelfde soort job hangen, terwijl ze die job eigenlijk allang moe zijn.”

 ©  Patrick De Roo

David doet zijn nieuwe job supergraag, zegt hij. “Ik ben er echt ingezogen.” En hij wijst naar de plastic perenboom tegen het plafond, waarvan het hout echt is, en “de speciallekes”, zoals zijn witbuikkersen en Belgische leopolddruiven. “En kom over drie jaar terug, en de winkel zal er helemaal anders uitzien. Ik heb nog zo veel ideeën. Wij zullen blijven evolueren.”

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners