Volgens Kamerlid Michael Freilich (N-VA) weigeren banken steeds meer sectoren: niet alleen diamantairs en prostitutiebedrijven, maar ook ngo’s en zelfs ambassades. ©  ivm, belga

Makkelijker afsluiten van bankrekening voor diamantairs en prostituees weer een stap dichterbij

De wet rond basisbankdiensten voor ondernemingen, die moet voorkomen dat banken bepaalde sectoren weigeren als klant, moet dit najaar in werking zijn. Een wetswijziging daarrond werd vrijdag goedgekeurd in de Kamercommissie Economie. Volgens Kamerlid Michael Freilich (N-VA) weigeren banken steeds meer sectoren: niet alleen diamantairs en prostitutiebedrijven, maar ook ngo’s en zelfs ambassades.

Jonas van Boxel

Eind 2020 keurde de Kamer een wetsvoorstel van Leen Dierick (CD&V) dat basisbankdiensten voor ondernemingen moet regelen goed. Bedrijven uit bepaalde sectoren, waaronder de diamant en de prostitutie, hebben immers heel wat moeilijkheden om een zichtrekening te openen bij een Belgische bank. Banken achten die sectoren namelijk te riskant, omdat ze een imago van fraude en witwaspraktijken met zich meeslepen.

Volgens Michael Freilich, die bij bevoegd minister Pierre-Yves Dermagne (PS) al lang aandringt om werk te maken van de wet, beperkt het probleem zich niet alleen tot diamantairs of prostitutiebedrijven. “We verplichten ondernemingen om een bankrekening te hebben, maar Belgische banken weren steeds meer sectoren.”

Ngo’s en ambassades

Zo kreeg Freilich een brief van een koepelvereniging van internationale organisaties en ngo’s, die aanklaagt dat hun leden steeds meer bankproblemen ondervinden. “Deze organisaties moeten veel transacties buiten Europa doen. Maar alles wat met buitenlandse betalingen te maken heeft, lijkt te worden afgesloten”, zegt de N-VA-er. “Ik hoorde dat zelfs de Nigeriaanse ambassade in Brussel problemen kreeg omdat ze veel transfers naar Nigeria doen.”

Michael Freilich (N-VA): “Ik hoorde dat zelfs de Nigeriaanse ambassade in Brussel problemen kreeg, omdat ze veel transfers naar Nigeria doen.” ©  BELGA

Dankzij de nieuwe wet zouden bedrijven na drie weigeringen kunnen aankloppen bij de FOD Economie, die een bank dan zou verplichten om het bedrijf een zichtrekening te laten openen. Maar vandaag is wet nog steeds niet in werking. Minister Dermagne legde de wet voor aan de Raad van State, die oordeelde dat de wet gebreken vertoonde: zo zou de verwerking van persoonsgegevens niet wettelijk geregeld zijn.

Met een aangepaste wettekst zou dat probleem nu van de baan moeten zijn. De wetswijziging werd vrijdag goedgekeurd in de Kamercommissie Economie, bevestigt het kabinet van minister Dermagne.

Kredietkaarten

Als de wijziging woensdag ook wordt goedgekeurd in de plenaire vergadering, kan minister Dermagne opnieuw met het Koninklijk Besluit naar de Raad van State. Geeft die groen licht, dan kan de basisbankdienst ingevoerd worden. Volgens CD&V en N-VA zou dat dit najaar moeten zijn. Het kabinet Dermagne houdt het op “zo snel mogelijk”.

De toegang tot basisbankdiensten is voor Michael Freilich nog maar een eerste stap. “Zaken als een kredietkaart of een valutarekening voor buitenlandse munteenheden, horen daar bijvoorbeeld nog niet bij.”

Dat ondernemingen diensten ontzegd worden enkel en alleen omdat ze in een bepaalde sector actief zijn, is voor Freilich oneerlijk. “Daarom heb ik ook een wetsvoorstel neergelegd waarbij banken verplicht worden om te motiveren waarom ze een rekening weigeren.”

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners