© atv

Groen licht voor tunnel onder Scheldekaaien, coalitiepartner Vooruit niet akkoord

Antwerpen -

Er komt een tunnel onder de Scheldekaaien voor het doorgaand verkeer, ter hoogte van de Suikerrui. Dat heeft het college vrijdag beslist. Die beslissing kwam tot stand zonder de steun van coalitiepartner Vooruit, dat fel tegen de tunnel is gekant. Alleen N-VA en Open Vld stemden voor.

Patrick Van de Perre

Het college wil de Via Sinjoor, die het Centraal Station autovrij met de Schelde moet verbinden, verder doortrekken. Daarom heeft het college, zonder de steun van coalitiepartner Vooruit, de plannen goedgekeurd om de Scheldekaaien aan de Ernest Van Dyckkaai, ter hoogte van de Suikerrui, te ondertunnelen.

“Als je de stad weer wil aansluiten bij het water en je een veilige zone voor voetgangers wil, dan maak je de kaaien over heel de lengte autoluw. Dit plan doet het tegenovergestelde. Dat kunnen wij niet steunen”, zegt de voorzitter van Vooruit Antwerpen Tatjana Scheck.

Het autoverkeer en het snelle fietsverkeer langs de Scheldekaaien gaat dus, als het van N-VA en Open Vld afhangt, ondergronds langs een verdiepte Kaaiweg. Ook de ingang van de parking Grote Markt gaat ondergronds. In de tunnel komt een fietsparking met vijfhonderd plaatsen.

Vooruit, dat al van in het begin gekant was tegen de plannen voor de ondertunneling, heeft zich tot op de collegevergadering verzet. De partij zegt zich gesterkt te voelen door een haalbaarheidsstudie van onderzoeksbureau Tractebel.

“In die studie staat onder andere dat een tunnel onuitwisbare sporen zal maken en dat doorgaand verkeer niet thuishoort op de Scheldekaaien. Verder zouden de ventwegen de verbeterde oversteekbaarheid grotendeels tenietdoen op andere plekken op de kaaien”, aldus nog Vooruit.

“We zullen twijfels wegnemen”

Ondanks de goedkeuring van het college hoopt coalitiepartner Vooruit dat de tunnel er niet komt. “Het is alleszins onzeker. Het project gaat 50 tot 70 miljoen euro kosten. Verder volgen er nog openbare onderzoeken met ongetwijfeld juridische procedures tot gevolg”, aldus nog Tatjana Scheck.

De schepen van Mobiliteit Koen Kennis (N-VA) wil niet spreken over een breuk, maar houdt het erop dat Vooruit “twijfels” heeft. “Het plan voor de ondertunneling zal trouwens nog verder verfijnd worden en we zullen rekening houden met eventuele bezwaren van onder andere buurtbewoners. Er is nog geen definitief ontwerp.”

Koen Kennis wijst er nog op dat de ondertunneling van dit deel van de Scheldekaaien onderdeel is van een ruimer mobiliteitsplan. “We willen de oude binnenstad waar mogelijk autoluw maken, maar het is onmogelijk om overal de auto te weren. Daarom is er op deze plek gekozen om de Scheldekaaien te ondertunnelen. Dat betekent echter niet dat er meer verkeer komt dan nu het geval is.”

Oppositiepartij Groen noemt de beslissing “onbegrijpelijk”. “Met deze plannen worden opnieuw meer auto’s tot in het centrum gelokt, met nog meer parkeerplaatsen en beton. Dat is geen modern mobiliteitsbeleid. Als het stadsbestuur een écht mobiliteitsbeleid wil invoeren, dan kiest het aan de Kaaien voor een verkeersluwe inrichting met prioriteit voor zwakke weggebruikers en openbaar vervoer”, zegt gemeenteraadslid Ilse van Dienderen.

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners