© BELGA

Vlaams Belang wil leger inzetten in strijd met drugsmaffia in Antwerpen

Antwerpen -

Filip Dewinter (Vlaams Belang) stelt voor om in de strijd tegen de drugsmaffia het leger in te zetten in Antwerpen. Hij wil dag en nacht legereenheden laten patrouilleren in de Antwerpse wijken en buurten die getroffen worden door drugsgeweld. In 2020 opperde de partij hetzelfde voorstel ook al eens.

Rebecca Van Remoortere

LEES OOK. De Wever: “Bestrijding drugscriminaliteit illegalen blijft dweilen met de kraan open”

De laatste weken volgen aanslagen binnen het drugsmilieu zich opnieuw in sneltempo op in Deurne en Borgerhout. Als gevolg daarvan komt Vlaams Belang nu met een plan om “de strijd tegen de drugmaffia aan te gaan”.

Gemeenteraadslid Filip Dewinter wil onder meer het leger dag en nacht laten patrouilleren in de betrokken wijken. Hij wil ook onmiddellijk permanente camerabewaking via mobiele camera-installaties voorzien in de meest getroffen straten. Verder is de partij ook gewonnen voor een tijdelijk samenscholingsverbod in de betrokken straten, wil het het politiecommissariaat in de Handelstraat permanent openen en een tijdelijk detentiecentrum voor illegale vreemdelingen in Antwerpen inrichten.

Het Vlaams Belang pleit voor een ‘operatie Hades’ waarbij geen enkele vorm van drugoverlast nog getolereerd wordt in de betrokken wijken.

LEES OOK. Dealers claimen de Antwerpse Diepestraat en steken vuurwerk af: “Onze straat is geannexeerd door illegale drugsdealers”

Volgens Filip Dewinter is het duidelijk dat “de drugsplaag, en de drugsmaffia-oorlog die er het gevolg van is, nauwelijks nog oplosbaar is met inzet van de huidige middelen. Met deze zogenoemde operatie ‘Hades’ wil het Vlaams Belang de drugsmaffia de oorlog verklaren, laten zien wie echt baas is op straat en de betrokken wijken heroveren op die drugsmaffia. Een schokeffect is nodig om dat te realiseren”, klinkt het nog.

In 2020 deed de partij ook al het voorstel om het leger in te zetten in de war on drugs. Vlaams Belang organiseerde toen een persconferentie nadat burgemeester Bart De Wever (N-VA) aankondigde dat de politie zou worden ingezet voor Operatie Nachtwacht.

LEES OOK: Vlaams Belang wil leger inzetten in war on drugs

Burgemeester Bart De Wever (N-VA) reageerde dinsdagavond in Terzake op het voorstel van Vlaams Belang. “Het leger wordt niet ingezet om politioneel werk te doen, daar zijn ze niet voor opgeleid. We hebben wel een tijdlang hulp gehad van defensie om staatsbewaking te doen en dat ontlast politiediensten. Minister Verlinden (Binnenlandse Zaken, CD&V, red.) heeft het leger weggetrokken, waardoor wij die taken moeten overnemen. Ik zou liever die politie-inspecteurs hebben om nog meer op criminaliteit te werken, dus in die zin houdt dat wel steek”, klonk het.

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners