Als vertegenwoordiger van VVS staat Julien graag tussen de studenten.  © RR

Edegemnaar vertegenwoordigt voor het derde jaar op rij Vlaamse studenten: “Drukke job, maar dankbaar dat ik dit mag doen”

Edegem -

Een open brief sturen aan de Vlaamse minister van Onderwijs en een reeks verplaatsingen naar Brussel maken om vergaderingen bij te wonen: voor Julien De Wit (22) uit Edegem, student en voorzitter van de Vlaamse Vereniging van Studenten (VVS), is het een druk begin van de zomervakantie. “Ik doe het graag voor het welzijn van de studenten.”

Filip Spoelders

Julien is onlangs voor de tweede maal verkozen tot vertegenwoordiger van de Vlaamse Vereniging van Studenten (VVS). In deze functie was hij ongetwijfeld de Edegemnaar die het meest in het nationale nieuws is gekomen. Het psychische welzijn van de studenten tijdens corona, de dure koten, grensoverschrijdend gedrag en de mogelijk harde knip in het hoger onderwijs (waarover woensdag in het Vlaams Parlement wordt gestemd): Julien en zijn team hebben er zich de afgelopen maanden flink mee in de media gewerkt.

“Via de studentenraad van de Universiteit Antwerpen engageerde ik me twee jaar geleden voor VVS. Ik voelde dat de student niet altijd centraal stond in het hoger onderwijs. Om dit probleem aan te pakken wilde ik niet alleen kritiek geven, maar op een constructieve manier mee naar oplossingen zoeken. Het gevolg is dat we met de Vlaamse Vereniging van Studenten meer in het nieuws zijn gekomen”, vertelt de student in de rechten.

“Interessante leerschool”

Naast zijn studies krijgt Julien er veel extra verplichtingen bij. “Het is hard werken, maar de combinatie met mijn studies loopt gelukkig nog steeds goed. Binnen onze koepelorganisatie hebben we werkgroepen en houden we bevragingen om zo veel mogelijk studenten bij onze standpunten te betrekken. Binnenkort bezoeken we opnieuw alle universiteiten en hogescholen. En we zijn een vzw met een eigen boekhouding. Maar ik ben dankbaar dat ik dit mag doen. Het is een interessante leerschool.”

Op de Vlaamse feestdag stuurde de VVS-voorzitter een open brief aan Vlaams onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) met het verzoek om de harde knip, waarbij studenten vakken uit het eerste jaar niet meer naar het derde jaar kunnen meenemen, niet door te voeren. “Woensdag volgt de stemming in het Vlaams Parlement. De gedachte om studenten sneller te laten doorstromen om zo lagere maatschappelijke kosten te bekomen, weegt volgens ons niet op tegen de 1.100 studenten die met dit systeem volgens de cijfers gaan uitvallen. En het zijn net die studenten die in knelpuntberoepen terecht zouden komen.”

Julien De Wit zet de student centraal. © RR

“Een verschil maken”

Het zijn grote uitdagingen waarmee Julien te maken krijgt. “Maar ik haal evenveel voldoening uit het oplossen van persoonlijke problemen van studenten. Met VVS wil ik tussen de studenten staan. Onlangs kreeg ik een bericht van een studente die het contact met haar ouders moest verbreken. Plots stond ze er alleen voor om haar studies te bekostigen. Met een pizza en een zak appels moest ze de week doorkomen. Wij hebben haar naar de juiste instanties begeleid om een onderkomen en leefloon te regelen. Het doet deugd dat dit lukt en je maakt zo een enorm verschil voor die student.”

Na de zomervakantie ziet de Edegemnaar veel werk weggelegd voor zijn team bij VVS. “Het grensoverschrijdende gedrag aanpakken is belangrijk. Binnenkort komt er een centraal meldpunt. Dat is een stap in de goede richting. We willen ook werken rond kansarmoede onder studenten. En als de harde knip er toch zou komen, zullen we kijken hoe daarmee om te gaan met zo weinig mogelijk nefaste effecten. Richting de verkiezingen in 2024 moeten het onderwijs en de studenten in zo veel mogelijk partijprogramma’s centraal staan. Als we toch altijd als de toekomst worden betiteld, moeten we steeds een volwaardige stem krijgen in het debat.”

Aangeboden door onze partners

Gerelateerd

Als eerste op de hoogte van wat er in jouw straat gebeurt?

Download de GVA-nieuwsapp en stel Edegem in als startgemeente.

Nu in het nieuws