Rector Antwerpse universiteit reageert op kritiek van minister Weyts op schorsing medewerkers: “Moesten wel ingrijpen”

Antwerpen -

Herman Van Goethem, de rector van de Universiteit Antwerpen, verdedigt de maatregelen die de universiteit heeft genomen tegen twee medewerkers die zich racistisch zouden hebben uitgelaten tijdens een opgenomen gesprek. “Omdat de beelden openbaar werden gemaakt, moest de universiteit wel ingrijpen.”

Joris van der Aa

LEES OOK. Minister van Onderwijs Ben Weyts over geschorste UAntwerpen-medewerkers: “Mensen mogen niet gesanctioneerd worden voor uiting van mening in privégesprek”

Twee medewerkers van de universiteit van Antwerpen kwamen onlangs in opspraak, nadat er beelden waren uitgelekt waarop te zien was hoe ze zich negatief uitlieten over de taalkennis en de houding van studenten van Marokkaanse origine. Dat de universiteit de twee medewerkers schorste met behoud van wedde, was niet naar de zin van minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA). Die zei in de commissie Onderwijs dat personeelsleden niet gesanctioneerd zouden mogen worden voor uitspraken die ze in privégesprekken hebben gedaan. Dat het privégesprek was opgenomen en openbaar gemaakt, was volgens Weyts erger dan “de uitspraken zelf”. De minister voegde eraan toe dat onderwijsinstellingen plaatsen zijn waar het vrije woord belangrijk is.

Herman Van Goethem, rector van de universiteit van Antwerpen, stelt dat zijn universiteit niet anders kon dan ingrijpen nadat de beelden van het gesprek openbaar waren gemaakt. “Maar dat moet dan alleen in de mate van het strikt nodige, waarbij ook het welzijn van de twee betrokken medewerkers een cruciaal en permanent aandachtspunt is. De universiteit moet immers het welzijn van álle studenten en van álle personeelsleden behartigen.”

LEES OOK. Taaldocente start petitie tegen schorsing medewerkers UAntwerpen: “De opname is volgens ons geen bewijs van racisme”

Intern dossier

Rector Van Goethem wil verder niet reageren op de kwestie. “Het is een personeelsdossier. Dat behandel je intern en vertrouwelijk.” De rector neemt acte van de commentaar van “externen die kritiek geven op de schorsing van de universiteitsmedewerkers”, onder wie dus ook minister Ben Weyts (N-VA). “Ik neem kennis van de externe reacties, vaak gefundeerd op een zeer gedeeltelijke kennis van het dossier en de maatregelen, en waarmee ik, vanuit mijn interne kennis, het soms grondig oneens ben.”

De rector voegt er nog aan toe dat het vertrouwelijke gesprek “onbedoeld” werd opgenomen. De universiteit heeft “de monitoring van het beleid inzake lesopnamen inmiddels bijgestuurd, zodat een incident als dit zich in de toekomst niet kan herhalen.”

Minister Weyts verklaarde eerder in de commissie dat “alleen colleges opgenomen mogen worden en dat de beelden alleen verspreid mogen worden als de lesgever daarvoor toestemming geeft.”

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners