© atv

Kinderarmoede in Boom daalt vijfde jaar op rij: “Cijfer ligt nog altijd erg hoog, maar het stemt hoopvol”

Boom -

De index kinderkansarmoede kent in Boom voor het vijfde jaar op rij een daling, zelfs een meer uitgesproken afname dan de jaren voordien. Dat blijkt uit de cijfers van Kind en Gezin. Het cijfer, 29,8%, ligt nog altijd erg hoog en is het op een na hoogste in Vlaanderen, maar het geeft het lokaal bestuur toch hoop.

Kind en Gezin hanteert al verscheidene jaren een eigen meetinstrument inzake kansarmoede. Het cijfer voor 2021 vertoont een globale daling in Vlaanderen van 1%. De daling in Boom is met 4,2% een stuk sterker. In 2016 bedroeg de index kinderkansarmoede in Boom nog 38,9%, in 2017 38,6%, in 2018 36,6%, in 2019 35,7% en in 2020 34% om in 2021 te dalen tot 29,8%.

“Met dit cijfer kunnen we uiteraard nog niet tevreden zijn, maar het stemt ons wel hoopvol”, reageert schepen van Armoedebeleid Inge De Ridder (N-VA). ‘Er blijft veel werk aan de winkel, want ieder kind dat in onze gemeente in armoede wordt geboren, is er één te veel. Het zal zaak zijn om deze inspanning nog vele jaren vol te houden.”

“Zo maken we extra werk van het detecteren en informeren van kansengroepen via onder meer onze brugfiguren bij Boempetat!, de scholen, het Huis van het Kind en bij de ondersteunde diensten van gemeente en OCMW. Het ondersteunen van schoolgaande kansarme kinderen is hun hoofdtaak. De spel- en ontmoetingsmomenten zijn heel belangrijk om input of juiste begeleiding op te starten. We willen ook alle externe actoren, verenigingen en particulieren bedanken die deze vorm van ongelijkheid mee uit de wereld proberen te helpen.”(bar)

Bekijk meer ATV