© ATV

Weduwe Gaston Berghmans huldigt streetart en dreef in: “Gaston zou heel fier geweest zijn”

Merksem -

Na amper twee weken werken is de gigantische streetart met het portret van Gaston Berghmans in Merksem klaar. Ook de dreef die de naam van Vlaanderens publiekslieveling draagt, is helemaal klaar. Reden dus tot feest in Merksem, in het bijzijn van de trotse familie van Berghmans.

Rebecca Van Remoortere

Het is alweer van 2016 geleden dat een van de meest bekende acteurs en komieken, Gaston Berghmans, overleed. Gaston was onlosmakelijk verbonden met Merksem waar hij geboren is in 1926. Het districtscollege van Merksem besliste vrijwel vlak na zijn dood om de Bouckenborghdreef, die leidt naar het kasteel en het park, om te dopen tot Gaston Berghmansdreef.

Ondertussen is die dreef helemaal heraangelegd en werd er de afgelopen weken als sluitstuk ook een grote streetart gemaakt met een portret van Gaston Berghmans en zijn alter ego Joske Vermeulen. Zowel de dreef als de muur werden vrijdag plechtig geopend.

De boom voor de streetart wordt nog verplaatst. 

De boom voor de streetart wordt nog verplaatst. ©  Patrick De Roo

Familie aanwezig

Konden niet ontbreken op die gelegenheid waren weduwe Jenny en dochter Chantal. “We hebben jarenlang vlak over de Bouckenborghdreef gewoond en keken uit op de dreef en het kasteel. Gaston zou moeten zien hoe het er nu uitziet. Het is formidabel mooi geworden. Dat zo’n mooie dreef zijn naam krijgt, maakt ons heel trots. De streetart is ook prachtig gemaakt, ik wil de kunstenaar zeker nog persoonlijk bedanken”, zegt Jenny die ondertussen in Oelegem woont.

Jenny vroeg zich luidop af wat haar man van al die aandacht had gevonden. “Gaston stond wel graag in de belangstelling dus ik denk dat hij heel blij en fier zou zijn. Zeker met al dat volk hier voor hem. Als Gaston een camera zag, fleurde hij op. Op het einde was hij erg verzwakt, maar toen ATV nog langskwam voor zijn verjaardag, werd hij een ander mens. Hij leefde heel even helemaal op. Kort daarna overleed hij.”

Het is ondertussen zes jaar geleden dat Gaston op zijn negentigste stierf. “De tijd gaat snel. Het is leuk voor ons als familie dat hij nog niet vergeten is. Er is ook nog een musical in de maak als hommage aan Gaston en Leo. Daar werken we ook nog aan mee. Zo blijft hij leven in onze herinnering en die van iedereen”, aldus dochter Chantal.

Weduwe Jenny en dochter Chantal.

Weduwe Jenny en dochter Chantal. © Patrick De Roo

Boom in de weg

Eén klein puntje van kritiek op de voorstelling van de graffitimuur. Van de nieuwe bomen die geplant zijn langs de dreef, staat er eentje wel heel prominent voor het portret van Gaston. Volgens de aanwezige districtsburgemeester Luc Bungeneers (N-VA) en burgemeester Bart De Wever (N-VA) wordt dat boompje in november nog verplaatst om het zicht op de streetart open te trekken.

De dreef en de streetart zijn niet de eerste hommages aan Gaston Berghmans in het district Merksem. “In 1996 werd hij onze eerste laureaat van de ereprijs De Grote Stroboer. In 2010 werd een nutskast in de verf gezet met een graffitikunstwerk van Gaston en in 2009 kwam er een bronzen standbeeld van Joske Vermeulen op het Victor Roosensplein in het district”, aldus districtsburgemeester Luc Bungeneers (N-VA).

De dreef werd officieel ingehuldigd door weduwe Jenny, districtsburgemeester Luc Bungeneers (N-VA) en burgemeester Bart De Wever (N-VA)

De dreef werd officieel ingehuldigd door weduwe Jenny, districtsburgemeester Luc Bungeneers (N-VA) en burgemeester Bart De Wever (N-VA) © Patrick De Roo

De vernieuwde Gaston Berghmansdreef

De vernieuwde Gaston Berghmansdreef © Patrick De Roo

Bekijk meer ATV