De Margaretatunnel is een van de blikvangers van de nieuwe tangent. ©  Joren De Weerdt

Tangent en Margaretatunnel in Mechelen openen begin volgende week voor het verkeer

Mechelen -

Na 7,5 jaar werken, is het begin volgende week eindelijk zover. De nieuwe tangent (B101) en de Margaretatunnel in Mechelen openen maandag 4 juli vanaf 22u stapsgewijs voor het autoverkeer. Dinsdag 5 juli tegen de ochtendspits moet je het hele traject van de nieuwe verbindingsweg achter het station kunnen afrijden. Er geldt een maximumsnelheid van 50 kilometer per uur.

Sven Van Haezendonck

De aanleg van de tangent maakt deel uit van het grote stationsproject, waarvan de realisatie zo’n tien jaar geleden van start ging. De ondergrondse stationsparking voor bijna tweeduizend wagens was eerst klaar. Daarna volgde de indrukwekkende spoorbypass voor hogesnelheidstreinen met de nieuwe perrons 11 en 12. Na 7,5 jaar werken, is nu ook de tangent klaar.

De ontsluitingsweg van 2,7 kilometer lang met telkens twee rijstroken verbindt de Brusselsesteenweg (N1) in Mechelen-Zuid met het Douaneplein (N15) aan de Nekkerhal. Hij moet de vesten (R12) rond de historische binnenstad ontlasten, waar de stad en het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) vanaf deze zomer in fases eenrichtingsverkeer invoeren. Ook in de stationsbuurt wijzigt de verkeerscirculatie ingrijpend.

LEES OOK. Opening tangent maakt Mechels stationsplein groener en verkeersveiliger

Het gedeelte tussen de Brusselsesteenweg en de Jubellaan is ondertussen bijna anderhalve maand open. © Sven Van Haezendonck

Het eerste gedeelte van de tangent tussen de Brusselsesteenweg en de Jubellaan is sinds zondag 22 mei open voor het verkeer. De rest van de tangent moest normaal gezien volgen op maandag 27 juni, maar in extremis werd de opening met “minstens een week” uitgesteld.

De veiligheid in de 755 meter lange Margaretatunnel, een van de blikvangers op de verbinding, stelt de projectverantwoordelijken voor uitdagingen. “Maar komende maandag vanaf 22u gaat hij open, dat staat vast”, zegt Rudy Van Camp, woordvoerder van Mechelen in Beweging.

Grote oefening met hulpdiensten

De voorbije weken is er hard gewerkt in de tunnel onder de Leuvense Vaart om verschillende problemen op te lossen. “Afgelopen woensdag is er nog een grote oefening gehouden met alle hulpdiensten. Er hebben zich geen incidenten voorgedaan. Er zijn wel nog een aantal tekortkomingen gebleken, maar die worden opgelost”, legt Van Camp uit.

Via de Margaretatunnel kun je de stationsparking en de kiss- en ridezone van het station bereiken. De bewaking gebeurt vanuit het Vlaams Verkeerscentrum in Antwerpen. “Vandaaruit kunnen specialisten onmiddellijk ingrijpen bij een incident, onder meer door vanop afstand de signalisatie te wijzigen”, vertelt de woordvoerder. Medewerkers van het verkeerscentrum kunnen ook de slagbomen aan het begin en einde van de tunnel sluiten.

Links van de tangent ligt het nieuwe fietspad richting Kruisbaan. © Sven Van Haezendonck

“Tegen de ochtendspits van komende dinsdag moet je met de wagen het volledige traject van de tangent kunnen afrijden”, zegt Rudy Van Camp. De nieuwe ontsluitingsweg op- en afrijden kan ook aan de kruispunten met de Jubellaan en de Leuvensesteenweg. “Over enkele jaren komt er op de tangent nog een aftakking naar de Arsenaalverbinding, de toegang tot de toekomstige stadswijk Ragheno.”

LEES OOK. Mechelen zet vaart achter stadswijk Ragheno: cruciale stappen voor nieuwe verbinding en jachthaven

In Mechelen-Zuid is de aanleg van het afgesloten gedeelte van de Brusselsesteenweg tussen de Europalaan en de tangent volop bezig. Een nieuw fietspad verbindt via een lus de Kruisbaan met de fietsinfrastructuur langs de tangent. Voor de bouwvakantie moet dat fietspad in principe klaar zijn.

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners

Gerelateerd

Hoofdpunten