VOORBESCHOUWING TOUR. Gele trui: wie kraakt de code van topfavoriet Tadej Pogacar?

De gele trui. Le maillot jaune. Daar draait het uiteindelijk om in de Tour de France. De voorbije twee jaar was Tadej Pogacar oppermachtig op Franse bodem, dit jaar gaat hij voor niets minder dan een derde eindzege op rij. Zal er iets te doen zijn aan het Sloveense wonderkind? De concurrentie hoopt van wel en lijkt sterk voor de dag te komen. Jumbo-Visma, Bahrain-Victorious en INEOS Grenadiers rekenen zelfs op verschillende kopmannen om Pogacar van zijn troon te stoten.

Louis Descamps

Er is maar één topfavoriet voor de gele trui dit jaar: Tadej Pogacar. De Sloveense wonderboy won de voorbij twee edities en hoe. Hij was oppermachtig op alle vlakken waar een Tourwinnaar dat moet zijn: in de bergen, in de heuvels, in de tijdritten,… Twee gele truien hangen dus al in zijn kast, en hij is nog altijd maar 23.

Ook dit jaar lijkt er geen maat te staan op de jonge kopman van UAE Team Emirates. Hij won alle rittenkoersen waar hij startte, reed iedereen op een hoopje op de grindwegen van de Strade Bianche en deed het zelfs in de Vlaamse klassiekers lang niet slecht. Hij zegt zelf dan nog eens “slanker en sterker te zijn”. Dan begin je ‘m als concurrent voor de gele trui toch serieus te knijpen. Zijn klimmersploeg is bovendien gevoelig versterkt, met George Bennett en Marc Soler. Ook zijn meesterknecht uit de Ronde van Slovenië, Rafal Majka, is van de partij.

Kortom, Pogacar en zijn ploeg zijn op niveau, misschien zelfs beter dan vorig jaar. Alleen pech lijkt hem van een derde gele trui in evenveel jaar te houden. Corona doet weer de ronde, maar ook tegenslag op de fiets heeft hij niet in de hand. In de vijfde kasseienrit kan er bijvoorbeeld veel verloren gaan. Maar laat ‘Pogi’ daar nu net niet bang voor zijn, getuige zijn sterk debuut in de Ronde van Vlaanderen dit jaar. De opdracht voor de concurrentie is dus duidelijk: wie de Tour wil willen, moet Pogacar van zijn troon stoten.

Zien we voor het derde jaar op rij een gele Pogacar in Parijs? 

Zien we voor het derde jaar op rij een gele Pogacar in Parijs? ©  ISOPIX

Jumbo-Visma is er nog niet in geslaagd de code van Pogacar te kraken. In 2020 werd de gele brigade tweede met Primoz Roglic, vorig jaar strandde Jonas Vingegaard op dezelfde plek. Derde keer goede keer dan maar? De ploeg gaat dit jaar met beide renners voor niets minder dan de eindzege. De exacte rolverdeling is nog niet duidelijk, al lijkt de Sloveen met zijn ervaring een streepje voor te hebben.

Want Primoz Roglic wil na de dramatische ontknoping van twee jaar geleden en zijn vroege exit van vorig jaar eindelijk eens op het hoogste schavotje staan in Parijs. Waar hij nog nipt Parijs-Nice kon winnen, was zijn suprematie in de Dauphiné vele malen groter. De benen zijn dus perfect in orde, de klimploeg met onder meer Kuss en Kruiswijk ook. Na zijn geslaagde deelname aan de GP Denain zouden de kasseien ook voor hem geen verrassing mogen vormen. Als alles meezit, zou Roglic wel eens de grootste uitdager van Pogacar kunnen worden. Op zijn 32ste moet het nu wel eens gaan gebeuren.

En dan is er nog die andere Jumbo’er, Jonas Vingegaard. Hij moest vorig jaar de Tour redden van zijn ploeg na het uitvallen van Roglic en deed het net niet perfect. Hij werd uiteindelijk tweede na Pogacar, maar maakte veel indruk. De 25-jarige Deen was een van de weinige renners die de Sloveen kon volgen, onder meer op de belangrijke aankomsten bergop. Op de Mont Ventoux wist hij Pogacar zelfs even te lossen. Ook dit jaar zou hij wel eens heel ver kunnen komen. De openingstijdrit in zijn thuisland, en dus ook het geel, heeft hij alvast met rood aangestipt.

Bovendien is de ketting van de tandem met zijn Sloveense ploegmakker stevig gesmeerd in de Dauphiné. Roglic en Vingegaard domineerden de ‘generale repetitie voor de Tour’: de eerste als eindwinnaar, de tweede als runner-up in het klassement. Ze kwamen dan ook nog eens hand in hand over de streep in de slotrit. Van overmacht gesproken, al ontbrak daar wel een man...Tadej Pogacar. Maken ze er in de Tour opnieuw een een-tweetje van?

Roglic en Vingegaard willen er net als in de Dauphiné een een-tweetje van maken. 

Roglic en Vingegaard willen er net als in de Dauphiné een een-tweetje van maken. ©  AFP

Een van de grote verrassingen in de Tour vorig jaar was Ben O’Connor (AG2R Citroën). Niet alleen won hij de bergetappe naar Tignes, hij viel ook nog eens net naast het podium in Parijs. De 26-jarige Australiër wil dit jaar minstens één trapje hoger eindigen. Zijn Dauphiné was alvast veelbelovend. Hij werd er derde in het eindklassement, na de ongenaakbare gele mannen van Jumbo-Visma. Dat zegt toch wel iets over zijn vorm.

BORA-hansgrohe hoopt dan weer op een herhaling van de Giro. Die wisten zij met Hindley te winnen, in de Tour moet Aleksandr Vlasov hetzelfde proberen doen. De 25-jarige Rus werd vorig jaar vierde in de Giro, dit jaar wil hij op het podium eindigen in zijn allereerste Tour. Hij heeft er alleszins een uitstekend eerste seizoensdeel op zitten, met eindwinst in de Ronde van Valencia en de Ronde van Romandië. Daar zou de Ronde van Zwitserland bijgekomen zijn als hij geen positieve coronatest had afgelegd. Vlasov is hersteld en klaar om te schitteren in zijn Tourdebuut. Hou hem dus zeker in de gaten.

Vlasov maakt zijn Tourdebuut en wil meteen scoren. 

Vlasov maakt zijn Tourdebuut en wil meteen scoren. ©  EPA-EFE

Wie ook wel eens hoog kan eindigen is Jack Haig (28). De lange Australiër van Bahrain-Victorious was vorig jaar de surprise in de Vuelta met een derde stek in het algemeen klassement, na Roglic en Mas. Dan ben je gemaakt voor het grote rondewerk. Eerder op dat jaar begon hij veelbelovend in de Tour met een vierde plaats in de openingsetappe, maar viel toen in de derde rit al uit met een sleutelbeenbreuk. Zijn Tour zat er op voor ze goed en wel begonnen was. Hij zal uit zijn op revanche. Haigs laatste test voor La Grande Boucle was alvast geslaagd, met een vijfde plaats in de Dauphiné.

Nog een man bij Bahrain-Victorious om in de gaten te houden: Damiano Caruso. De ploegleiding liet Mikel Landa thuis en mikt met Haig en Caruso vol op een podiumplaats. De Italiaan is als goede wijn: beter met de jaren. Vorig jaar won hij op zijn 33ste een rit in de Giro en werd hij er ook knap tweede in het eindklassement. In de Dauphiné viel hij net naast het eindpodium. Zijn vierde plaats en Haigs vijfde stek in de Franse voorbereidingskoers tonen aan dat we met het Bahrain-duo ernstig rekening moeten houden. Samen met zijn Australische medekopman wil Caruso de ploeg een allereerste podiumplek bezorgen in de Tour.

Caruso gaat op zijn 34ste minstens voor een podiumplek in de Tour. 

Caruso gaat op zijn 34ste minstens voor een podiumplek in de Tour. ©  LAPRESSE

Movistar doet het voor het eerst sinds 2018 zonder Alejandro Valverde, Enric Mas is de klassementskopman. De 27-jarige Spanjaard greep al twee keer net naast eindwinst in de Vuelta, vorig jaar moest hij enkel Roglic laten voorgaan. In de Tour is een vijfde plaats voorlopig zijn beste resultaat, een jaar geleden werd hij er zesde. Nu is een podiumplek hét doel, klinkt het bij de Spaanse ploeg. Maar dan zal Mas toch meer moeten doen dan enkel Pogacar en co. volgen, zoals dat vorig jaar het geval was. En vooral...recht blijven. Want dat is toch het grote mankement van de getalenteerde renner. Hij ligt heel gemakkelijk tegen de grond. Zowel in de Tirreno-Adriatico als in de Dauphiné kostte hem dat een mooi eindresultaat.

Kan Mas zijn goede prestaties uit de Vuelta herhalen in de Tour? 

Kan Mas zijn goede prestaties uit de Vuelta herhalen in de Tour? ©  Sirotti / Icon Sport

En dan nog INEOS Grenadiers. De Britse sterrenformatie won de Tour vijf keer in de laatste zeven jaar. Egan Bernal, de winnaar van 2019 is er niet bij, hij herstelt nog altijd van zijn ongeval op training in januari. Teammanager Dave Brailsford wil na twee jaar Pogacar-dominantie weer eens de eindzege pakken in Frankrijk. Hij rekent daarvoor op verschillende kopmannen.

Daniel Felipe Martínez is er daar een van. De 26-jarige Colombiaan staat voor zijn derde deelname aan La Grande Boucle, de eerste als kopman. En dat kan wel eens goed uitdraaien. Martinez werd vorig jaar knap vijfde in de Giro, in een knechtenrol (!) voor Bernal weliswaar. Hij kan klimmen, tijdrijden en heeft een sterk eindschot. Dat toonde hij in de Ronde van het Baskenland, die hij ook won. Bovendien testte Martinez net als Roglic zijn benen op de Noord-Franse kasseien in de GP Denain, en deed dat niet onaardig. In de Ronde van Zwitserland was hij niet top, maar door een knappe vierde stek in de slottijdrit eindigde hij wel nog achtste in het klassement. Afwachten dus wat dat geeft in de Tour.

In die Zwitserse rittenkoers was zijn ploeggenoot Geraint Thomas wel op de afspraak. Bergop was de 36-jarige Brit bij de beteren, in de tijdrit moest hij enkel Evenepoel voor zich dulden. Daardoor werd hij knap eindwinnaar van een van de belangrijkste voorbereidingskoersen op de Tour. Thomas deelt in de Ronde van Frankrijk het kopmanschap met Martinez en ook met Adam Yates, maar hij mag dus wel met het beste gevoel afreizen naar Kopenhagen. En de Welshman weet wat nodig is om het geel te pakken in Parijs: hij won de Tour in 2018, een jaar later werd hij tweede na Bernal. Haalt hij dit jaar nog eens uit?

Zien we dit jaar opnieuw een gele Geraint Thomas in Parijs? 

Zien we dit jaar opnieuw een gele Geraint Thomas in Parijs? ©  AFP

Volg het nieuws over Tour de France overal.

Download de GVA-nieuwsapp

Gerelateerd

Aangeboden door onze partners

Meer sportnieuws