De roltrappen in het station van Mechelen behoren tot degene die het meest buiten dienst zijn van alle Belgische stations. 

De roltrappen in het station van Mechelen behoren tot degene die het meest buiten dienst zijn van alle Belgische stations. ©  BELGAIMAGE

Mechels station bij slechtst toegankelijke van het land: roltrappen bijna kwart van de tijd defect

Mechelen -

Het station van Mechelen behoort tot de slechtst toegankelijke van het land. De liften en trappen blijken er bijna een kwart van de tijd defect te zijn. “Dit is onacceptabel”, zegt gemeenteraadslid Thijs Verbeurgt (Vooruit).

Sven Van Haezendonck

Het station van Mechelen is in volle verbouwing. Perrons 11 en 12 zijn al nieuw, maar het duurt zeker nog tot 2027 eer het station helemaal vernieuwd zal zijn. “Ook tijdens verbouwingen moet het station voor iedereen toegankelijk zijn. Wie treinen laat rijden, moet toch ook roltrappen kunnen doen draaien”, stelt Verbeurgt.

De infrastructuur in de Belgische stations kampt geregeld met storingen. Dat blijkt uit cijfers die vicepremier Georges Gilkinet (Ecolo) vrijgaf op vraag van parlementslid Joris Vandenbroucke (Vooruit). De liften en roltrappen in het Mechelse station blijken 23,3% van de tijd buiten dienst te zijn. “In Vlaanderen doet enkel het station van Neerpelt slechter. Dat zijn bedroevende cijfers. Wie minder mobiel is of met zware bagage zeult, rekent daarop. De Mechelse reizigers verdienen een betere dienstverlening”, legt Thijs Verbeurgt uit.

De toegang naar de perrons in het station. 

De toegang naar de perrons in het station. © Dirk Vertommen

Dat er in het station grote werken aan de gang zijn, is voor de fractieleider van de socialisten geen argument. “Een kapotte roltrap betekent voor sommige mensen gewoon geen treinreis. Dat mogen we niet aanvaarden”, zegt hij.

Verbeurgt dringt bij de NMBS aan op maatregelen. “De gebrekkige infrastructuur is symptomatisch voor de Mechelse stations. Ook in station Nekkerspoel werken de roltrappen op zeer regelmatige basis niet en het station van Muizen heeft gewoon geen roltrap. Wie slecht ter been is, geraakt daar dus niet op het perron. Dit is anno 2022 onbegrijpelijk”, vertelt hij. De oppositiepartij roept op om extra te investeren in onderhoud en toegankelijkheid.

“Het station van Mechelen heeft oudere roltrappen en wisselstukken laten soms iets langer op zich wachten. Dat is ook een van de redenen waarom we in Mechelen werk maken van een nieuw station”, reageert Bart Crols, woordvoerder van de NMBS.

Aangeboden door onze partners

Gerelateerd

Als eerste op de hoogte van wat er in jouw straat gebeurt?

Download de GVA-nieuwsapp en stel Mechelen in als startgemeente.

Nu in het nieuws