Baiye tijdens de Supercup tussen Club Brugge en Standard in 2018. 

Baiye tijdens de Supercup tussen Club Brugge en Standard in 2018. ©  BELGA

Jonge Antwerpenaar Brandon Baiye werd kampioen in Oostenrijk en wil nu doorbreken in Ligue 1

Brandon Baiye won vorig seizoen bij Austria Lustenau de titel in de Oostenrijkse tweede klasse. Na twee jaar op uitleenbasis in Oostenrijk sluit de 21-jarige Antwerpenaar woensdag opnieuw aan bij de Franse eersteklasser Clermont Foot. “Ik wil me deze zomer bewijzen en mijn kans grijpen in de Ligue 1.”

kofr

Vier jaar geleden debuteerde Brandon Baiye op 17-jarige leeftijd met Club Brugge in de Supercup tegen Standard. Nadien kreeg hij bijna geen speelkansen meer en trok hij naar Clermont Foot, op dat moment een Franse tweedeklasser. Ook daar kon hij zich niet meteen in de basis knokken. Baiye werd de voorbije twee jaar uitgeleend aan de Oostenrijkse tweedeklasser Austria Lustenau. Daar speelde hij liefst 54 wedstrijden, waarin hij 6 keer scoorde en 11 assists gaf. Het voorbije seizoen werd hij er kampioen en versierde hij meerdere selecties voor de Belgische U21 van Jacky Mathijssen. “Ik had het gevoel dat het nu of nooit was voor mij. Als ik in de Oostenrijkse tweede klasse niet in de ploeg zou geraken, dan was mijn profcarrière misschien voorbij. Ik heb me dan ook een beetje afgezonderd van de buitenwereld en er alles aan gedaan om daar te slagen. En dat is me gelukt.”

Hoe moeten we het niveau in de Oostenrijkse tweede klasse inschatten?

“Je kan het vergelijken met de Keuken Kampioen Divisie in Nederland. Voetbaltechnisch is dat zeker oké, maar er wordt niet zo fysiek gespeeld als in 1B in België.”

Heb je de titel stevig gevierd?

“Enkele van mijn ploegmaats zijn gaan feesten op Ibiza, maar ik ben braafjes in Oostenrijk gebleven. Uiteraard was die titelmatch wel een uniek moment. Er waren zo’n 6.000 supporters aanwezig en er is ook die avond stevig gevierd.”

Je begint deze week aan de voorbereiding bij Clermont Foot. Heb je geen schrik voor het niveauverschil?

“Nee, helemaal niet. Woensdag beginnen we te trainen, ik ben er klaar voor. Of het nu in de Oostenrijkse tweede klasse of de Franse eerste klasse is: voetbal wordt overal op dezelfde manier gespeeld. Het niveau zal uiteraard hoger liggen, maar dan is het aan mij om dat zo snel mogelijk weer op te pikken. Bij Clermont Foot was het project voor mij altijd heel duidelijk: minuten maken in Oostenrijk en sterker terugkomen. Ik wil deze zomer alvast bewijzen dat dat mij gelukt is en ik wil dit seizoen voluit mijn kans grijpen in de Ligue 1.”

Weet je wie jullie tegenstander is op de eerste speeldag?

“Natuurlijk, we beginnen met een thuismatch tegen PSG. Ik ga er echt alles aan doen om er dan bij te zijn.”

Je gaat je laatste contractjaar in bij Clermont Foot. Had je deze zomer ook andere opties?

“Er hebben een heleboel Belgische ploegen geïnformeerd, maar mijn focus ligt voor de volle honderd procent bij Clermont Foot.”

Volg het nieuws over Club Brugge overal.

Download de GVA-nieuwsapp

Gerelateerd

Aangeboden door onze partners

Meer sportnieuws