© ATV

ANTWERPEN LIVE. Ikea-medewerkster weigert Johan (39) en assistentiehond Pluto: “Ik laat me niet zomaar afschepen”

Johan Goevaerts (39) is rolstoelgebruiker en heeft een assistentiehond die hij wettelijk overal mee naartoe mag nemen. Toch werd hem al drie keer door een medewerker van Ikea gevraagd om de hond buiten te laten. Hij kreeg de opmerking dat alleen blindengeleidehonden zijn toegestaan. “Ik ben gewoon gebleven, ik laat me niet zomaar afschepen”, zegt Goevaerts in Antwerpen Live.

svo

LEES OOK. Ikea-medewerkster weigert rolstoelgebruiker met assistentiehond binnen te laten: “Het is al de derde keer in zes maanden dat dit gebeurt”

Pluto de hond is al een jaar bij de familie Goevaerts. Hij helpt bij dagelijkse bezigheden zoals deuren openmaken, de wasmand vullen of dingen voor Goevaerts oppakken uit de onderste lades van de rekken in de winkel. “Ik zit al sinds 2013 in een rolstoel en voel echt het verschil met de hond erbij”, zegt Goevaerts. “Ik kan meer zelfstandig dingen ondernemen en fysiek neemt hij ook dingen van me over”.

Normaal mag Pluto overal mee naar binnen, toch werd hij al een paar keer geweigerd in Ikea. Afgelopen dinsdag, toen Goevaerts met zijn dochter in het restaurant wilde gaan eten, gebeurde het opnieuw. “De vrouw wou er de manager bijhalen. Ik zei haar dat ze dat zeker mocht doen, en dat ze mij mocht komen zoeken in het restaurant.”

In theorie heeft Goevaerts het recht om de politie te bellen en een pv te laten opmaken. Dan gaat het richting correctionele rechtbank. “Maar ik had geen zin in het gedoe”, vertelt hij. “Ik had mijn dochter een etentje beloofd. Wél heb ik achteraf een mail gestuurd naar de klantendienst.” Woensdag heeft Goevaerts telefoon gekregen van de communicatiemanager van Ikea België. Die verzekerde hem dat Ikea een sensibiliseringsactie wil opstarten voor het personeel. Op die manier komen zij te weten welke soorten assistentiehonden er eigenlijk allemaal zijn.

“Er is duidelijk goede wil. Ze hebben me ook gevraagd om te helpen en dat wil ik zeker doen.” Goevaerts had het eigenlijk liever niet meegemaakt. Maar hoopt dat zijn verhaal ervoor kan zorgen dat zulke dingen niet meer gebeuren.

Aangeboden door onze partners

Gerelateerd

Als eerste op de hoogte van wat er in jouw straat gebeurt?

Download de GVA-nieuwsapp en stel Wilrijk in als startgemeente.

Nu in het nieuws