© ATV

Zaak-Sanda Dia verhuist van Hasselt naar hof van beroep in Antwerpen: Reuzegommers krijgen maar één kans om onschuld aan te tonen

De zaak-Reuzegom zal inhoudelijk “in zijn totaliteit” gepleit worden voor het hof van beroep in Antwerpen op 13 maart 2023. Dat is vanochtend aangekondigd door de voorzitter van het hof. Dat betekent dat er zeker geen nieuw proces in Hasselt komt en de Reuzegommers bij een eventuele veroordeling geen kans meer hebben om die nadien aan te vechten.

evdg, phu

Eind april kwam een opvallende wending in de zaak rond de dood van Sanda Dia. De nabestaanden van de student legden het grote proces in Hasselt stil. Aanleiding was een aankondiging van de voorzitter. Die zei dat ze alleen bevoegd was om te oordelen over de tenlasteleggingen die sloegen op de feiten van 5 december 2018 in Vorselaar. En dus niet op de twee voorafgaande dagen. Nochtans vonden volgens de advocaten van de nabestaanden van Sanda op 3 en 4 december ook al cruciale momenten plaats, zoals vergaderingen van de Reuzegommers en al enkele zware dooprituelen.

LEES OOK. Advocaten Reuzegommers reageren op stopzetting proces Sanda Dia: “Voor mijn cliënt is dit een opdoffer”

De advocaten van de familie van Sanda Dia waren het met de zienswijze van de voorzitster niet eens. Uit vrees dat alle achttien Reuzegommers vrijuit zouden gaan, of slechts licht gestraft, gaf de familie ten slotte aan in beroep te willen gaan tegen de beslissing van de rechter.

“Indien de rechtbank haar uitspraak beperkt tot de allerlaatste uren van onze zoon of broer, zullen wij nooit de volledige waarheid kennen over de waanzin die Sanda gedurende drie dagen heeft moeten ondergaan”, lieten de nabestaanden verstaan.

LEES OOK. Om het doemscenario te vermijden zag familie Sanda Dia maar één oplossing: “Het kwaad was geschied”

Nieuwe datum

De zaak ging vervolgens naar het hof van beroep in Antwerpen, waar moest beslist worden over een nieuwe datum en of het proces alsnog zou voortgezet worden in Hasselt, dan wel naar Antwerpen zou verschuiven. Het blijkt nu het tweede geworden.

“We gaan de totaliteit van de zaak behandelen.” De woorden van de voorzitter van het Antwerpse hof van beroep waren nog niet uitgesproken of een deel van de advocaten van de achttien Reuzegommers sprong recht. “Wat bedoelt u met de totaliteit van de zaak? Gaan we de hele zaak hier behandelen dan?”

Het antwoord kwam omfloerst, maar de juridische realiteit is dat er geen Reuzegom-proces in Hasselt meer komt, maar meteen een inhoudelijk proces in beroep, in Antwerpen. Dat beamen verschillende advocaten in de zaak, die uiterst verbaasd reageren.

Op 13 maart 2023 worden alle partijen – de achttien beklaagden, de burgerlijke partijen en het Openbaar Ministerie – in Antwerpen verwacht om het proces inhoudelijk te voeren.

Niet meer weg uit Antwerpen

De week die volgt op die 13de maart, wordt benut om de lopende juridische discussie uit te klaren, met name de reden waarom we nu in Antwerpen beland zijn. Maar meteen ook om vervolgens uit te klaren wie juridisch (mee) schuldig is aan de dood van de Edegemse ingenieursstudent.

Sanda Dia stierf na een compleet uit de hand gelopen tweedaagse studentendoop in december 2018. Na 4,5 jaar zal er dus (voor de tweede keer) een strafproces starten. Niet langer in Hasselt, maar in Antwerpen. Zonder mogelijkheid om beroep aan te tekenen dus bij een eventuele straf. Al wil de Antwerpse rechter zelf dat allemaal nog niet ze expliciet gezegd hebben.

LEES OOK. Matthias Schoenaerts brengt met graffiti ode aan Sanda Dia op wei van Rock Werchter: “Iedereen zal zijn priemende blik voelen”

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners