Op 31 maart sprak president Zelensky de Belgische Kamer toe. 

Op 31 maart sprak president Zelensky de Belgische Kamer toe. ©  BELGA

Premier De Croo belt met president Zelensky over kandidaat-lidmaatschap

Premier Alexander De Croo heeft woensdagmiddag een telefonisch onderhoud gehad met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky. Ze bespraken onder meer het kandidaat-lidmaatschap van Oekraïne, dat donderdag besproken wordt op de Europese Raad. Premier De Croo bevestigde aan Zelensky dat België de status van kandidaat-lidstaat voor Oekraïne zal steunen.

ltoBron: BELGA

De Europese Commissie gaf vorige vrijdag de formele aanbeveling om Oekraïne een Europees perspectief te bieden en het land kandidaat-lidmaatschap toe te kennen, op voorwaarde dat Oekraïne een aantal hervormingen doorvoert. De formele beslissing over het statuut dat aan Kyiv wordt toegekend, valt donderdag op de Europese top.

“Morgen geven we als Europese lidstaten een belangrijk signaal: Oekraïne behoort tot de Europese familie. De Oekraïners vechten vandaag voor onze Europese waarden van vrijheid en democratie”, zei premier De Croo woensdag na afloop van het gesprek in een mededeling. “Met het toekennen van de status van kandidaat-lidstaat begint het werk voor Oekraïne nog maar pas, een werk van vele jaren. Dit zal heel wat inspanningen vragen, bijvoorbeeld om corruptie aan te pakken en een goed functionerende rechtsstaat uit te bouwen. Maar ik ben ervan overtuigd dat precies de wederopbouw van Oekraïne een grote kans biedt om belangrijke stappen vooruit te zetten.” Premier De Croo en President Zelensky bespraken ook de wederopbouw van Oekraïne. 

LEES OOK. Europeanen willen Oekraïne erbij: “Jarenlang durfde men de vraag niet stellen”

President Zelensky bedankte België voor de steun en nodigde hem op Twitter uit voor een bezoek aan Oekraïne. “Bedankt voor de steun om Oekraïne kandidaat status voor Europees lidmaatschap toe te kennen en de belangrijke bijstand tijdens de full-scale invasie door Rusland. Wij verwachten dat België een belangrijke bijdrage zal leveren aan de wederopbouw van Oekraïne. Ik nodigde de premier uit voor een bezoek aan Oekraïne.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Gerelateerd

Aangeboden door onze partners

Nu in het nieuws