© ATV

Hels lawaai in Voetgangerstunnel door werken aan lift: bewakers delen gratis oordopjes uit aan wie er toch door moet

Linkeroever -

Een opstijgend vliegtuig produceert ongeveer 120 decibel aan geluid. Werken om de oude verflagen van de liften in de Voetgangerstunnel te verwijderen, produceren blijkbaar 140 decibel. Een hels kabaal dus. Daarom worden er ongeveer tweehonderd oordopjes uitgedeeld aan voetgangers en fietsers die door de Sint-Annatunnel moeten passeren.

Rebecca Van Remoortere

De reden van dat tijdelijke, enorme lawaai is simpelweg de oude liftkooi die een nieuw kleurtje moet krijgen en dus opnieuw in de verf gezet wordt. Ter voorbereiding daarvan worden dus eerst de oude verflagen verwijderd. Daarvoor wordt de techniek ijsstralen gebruikt. Daarbij wordt droogijs met een temperatuur van ongeveer -78°C met een hoge snelheid op het te behandelen oppervlak geprojecteerd. De oude verf wordt bij wijze van spreken bevroren en valt eenvoudig naar beneden. Nadien wordt ze bij elkaar geveegd en opgeruimd.

 

 ©  Jan Van der Perre

De werken voor het ijsstralen zijn dinsdag en woensdag gepland. De kers op de heel erg luide taart zijn de werken op woensdag vanaf 17 uur, dan zijn de liftdeuren op tunnelniveau aan de beurt. Omdat er dan in de gesloten omgeving van de tunnelkoker wordt gewerkt, wordt er geluid tot 140 decibel geproduceerd.

Bewakingsagenten

Het Agentschap Wegen en Verkeer heeft daarom aan beide kanten van de tunnel bewakingsagenten gezet die de tunnelgebruikers op andere gedachten moeten brengen. Zij stellen de passanten voor om het veer over de Schelde te nemen in plaats van door de tunnel te rijden. Zonder veel effect, want het overgrote deel van de passanten wil liever sneller thuis zijn en kiest ervoor om het lawaai toch te trotseren. Zij krijgen gratis oordopjes van de bewakingsagenten.

 

 ©  Jan Van der Perre

Buiten is het lawaai nauwelijks te horen, maar aan de kant van Linkeroever beneden aan de lift is het bijna onmogelijk om te passeren zonder oordoppen. Er zijn doeken aangebracht om het geluid enigszins wat te dempen, maar klinkt toch nog spectaculair luid, een paar uur lang, daar onder de Schelde.

De werken om de liften in de Voetgangerstunnel te vernieuwen, zijn al sinds januari bezig. In totaal wordt zes maanden aan elke lift gewerkt. De lift op de rechteroever is aan de beurt als die op Linkeroever helemaal klaar is. Dat wil zeggen dat er binnen een drietal maanden opnieuw luide stralingswerken zullen plaatsvinden, maar dan aan de lift aan de kant van de rechteroever.

 

 ©  Jan Van der Perre

Aangeboden door onze partners

Gerelateerd

Als eerste op de hoogte van wat er in jouw straat gebeurt?

Download de GVA-nieuwsapp en stel Antwerpen in als startgemeente.

Nu in het nieuws