De zone ter hoogte van de politietoren zal de komende jaren verder worden ontwikkeld.

De zone ter hoogte van de politietoren zal de komende jaren verder worden ontwikkeld. © Victoriano Moreno

Buurtbewoners Moorkensplein niet blij met nieuwe plannen: “Hier wordt een unieke kans versmost”

Borgerhout -

De nieuwe plannen voor de verdere ontwikkeling van het stuk Moorkensplein baren heel wat buurtbewoners zorgen. “Men gaat een unieke kans versmossen om in oud-Borgerhout groene ruimte te creëren.” Enkele dagen geleden werd duidelijk dat een park van 8.000 m² zoals uitgetekend onder het vorige stadsbestuur, er niet komt. Wel een groene zone van 2000 m² en een nieuwbouw waarin zowel een bibliotheek, extra kinderopvangplaatsen en het Huis van het Kind onderdak krijgen.

Elien Van Wynsberghe

LEES OOK.Draad verdere ontwikkeling Moorkensplein weer opgepikt: geen park, wel kinderopvang, bib en groene zone

Concreet gaat het over de ontwikkeling van het stuk Moorkensplein ter hoogte van het politiegebouw en het ruime binnengebied tussen de Maréestraat, de Langstraat, de Bakkerstraat en een stukje Mellaertsstraat. Die plannen zijn recent weer opgepikt door het stadsbestuur. Daaruit blijkt dat het zogeheten ‘Moorkenspark’, een park met de omvang van ruwweg de Dageraadplaats, er niet komt.

Dat park werd beloofd door voormalig burgemeester Patrick Janssens en van tafel geveegd door voormalig N-VA schepen van Stadsontwikkeling Rob Van de Velde na de verkiezingen van 2012. Sindsdien zat er geen beweging meer in het dossier. Een groot aantal bewoners op en rond het Moorkensplein is altijd blijven hopen dat het park er alsnog zou komen. Zij verslikten zich dan ook in hun spreekwoordelijke koffie toen ze van de nieuwe plannen hoorden.

Meteen al wordt vrijdag een bijeenkomst op poten gezet “om mee na te denken over hoe we onze stem het best kunnen laten horen”, zo is te lezen in de buurtgroep van het district op Facebook. Want: “We pikken het niet dat de Stad zonder boe of ba gemaakte beloftes verbreekt en onze buurt haar broodnodige Moorkenspark ontzegt.”

© rr

Voor een voldongen feit

De oproep werd onder meer gedeeld door buurtbewoner Matthias Fonteyne. “Destijds is ons een park beloofd. In functie daarvan werden verschillende huizen onteigend. Nu zegt men dat er een nieuwbouw komt. En dat terwijl hier zo weinig groen is en er heel wat gebouwen leegstaan. Ik vraag me af of de stad hier wel voldoende haar huiswerk heeft gemaakt”, aldus Fonteyne. “Dit is absoluut een gemiste kans. Zeker omdat het gedeelte van het plein dat al heraangelegd is, toch ook vooral steen is. En als buurt worden we voor een voldongen feit geplaatst.”

Ook Ward Joppen, bewoner van de Zonstraat die uitgeeft op het Moorkensplein, wordt niet vrolijk van de plannen. “Hier wordt een unieke kans versmost om groene ruimte te creëren in Oud-Borgerhout”, zegt hij. “We weten allemaal dat we als stad voor grote uitdagingen staan op het vlak van klimaat en leefbaarheid. Als bestuur kan je dan nog zo veel convenanten ondertekenen: hier heb je de kans om dat in de praktijk om te zetten.”

En uiteraard heeft Borgerhout nood aan een bibliotheek en aan kinderopvang, meent Joppen. “Maar als er iets is waar Borgerhout genoeg aan heeft, dan is het aan gebouwd weefsel. Er moet toch een bestaande plaats te vinden zijn om deze diensten in onder te brengen?”

Ward Joppen.

Ward Joppen. © Victoriano Moreno

“Jammer dat het bestuur niet durft doorbijten”

Vlak naast de politietoren woont Mark Depreeuw. Hij is blij dat de afbraak van de toren eindelijk in zicht is. “Maar 2000 m² groen, dat is veel te weinig. De nood aan meer groen is er echt wel in deze buurt. In het binnengebied waar nu de parking van de politie gelegen is, kan je een schitterende open ruimte realiseren. Het is jammer dat dit bestuur weer niet durft doorbijten. Op het Krugerplein heeft men dat destijds wel gedaan en kijk wat een prachtige oase je daar nu hebt.”

Over het Moorkensplein wandelt Tessa Versmissen. Ze is met haar kinderen op weg naar de bibliotheek. “Natuurlijk ben ik voorstander van een bibliotheek en van het Huis van het kind. Maar Borgerhout heeft vooral nood aan groene ruimte. Zeker nu we zo’n warme zomers hebben. En ook de kinderen die hier wonen hebben echt behoefte aan meer groene speelruimte. Nu moeten we daarvoor ofwel naar het Krugerplein of naar het Rivierenhof.”

Tessa Versmissen is met haar dochtertje op weg naar de bib.

Tessa Versmissen is met haar dochtertje op weg naar de bib. © Victoriano Moreno

Wat verderop giet Nadia haar planten. Ze woont al meer dan twintig jaar op het plein. “Ik vind het mooi hoe het plein eruitziet na de heraanleg”, zegt ze. “Daar ben ik tevreden over. Meer groen, dat zou natuurlijk tof zijn. Maar ja, dan moet je buiten de stad gaan wonen.”

In de aanpalende Mellaertsstraat woont Annick Mannekens. Eerder zette ze zich al in voor het behoud van de samentuin in haar straat. Vandaag worden op die plek nieuwe gezinswoningen opgetrokken. “Overal hoor je dat we hitte-eilanden moeten vermijden, maar hier blijft men alles volbouwen”, zegt ze. “Twee weken geleden was ik nog op een boekenmarktje op het Nieuw-Zuid. Als je dat ziet, dan krijgen wij toch het gevoel dat er met twee maten en twee gewichten wordt gewerkt.”

Dus zullen ze aan de alarmbel trekken, de bewoners op en rond het plein. “We hopen vooral op een goed gesprek met de stad”, zegt Ward Joppen nog. “Als bewoners is het belangrijk om je te engageren als je voelt dat het bestuur de bal misslaat. En dat is hier het geval.”

 

 © Dirk Kerstens

Aangeboden door onze partners

Als eerste op de hoogte van wat er in jouw straat gebeurt?

Download de GVA-nieuwsapp en stel Antwerpen in als startgemeente.

Nu in het nieuws