Sophie, Cédrique en Jade bij hun houten Sint-Romboutskathedraal. 

Sophie, Cédrique en Jade bij hun houten Sint-Romboutskathedraal. © Dirk Vertommen

Houten Sint-Romboutskathedraal van leerlingen TSM is klaar: “Een plekje in de echte kathedraal zou fantastisch zijn”

Mechelen -

Na twee jaar bouwen is de houten Sint-Romboutskathedraal van de leerlingen van TSM in Mechelen klaar. De indrukwekkende miniatuurversie van Mechelens trots krijgt voorlopig een plaatsje op de school. “Maar het zou een hele eer zijn als hij echt in de kathedraal zou kunnen staan”, zeggen de scholieren trots.

Stijn Van de Sande

Vijf leerlingen uit het eerste en tweede jaar van de Technische Scholen Mechelen (TSM) begonnen vorig schooljaar aan een houten versie van de Sint-Romboutskathedraal. Samen met leerkracht Steven Soetewey maakten ze heel wat middagspeeltijden vrij om aan het bouwwerk te werken. “Het was een ambitieus plan, maar we zijn er uiteindelijk toch in geslaagd. Nu, net voor de zomervakantie, is onze versie van de kathedraal helemaal af”, zegt leerkracht Steven Soetewey.

“Het was een proces van vallen en opstaan”, zegt de leraar. “We kennen bijvoorbeeld wel de hoogte van de toren, maar over het schip van de kathedraal is heel weinig info te vinden. Er bestaan geen bouwplannen of blauwdrukken van. Dat maakte het moeilijk om in het juiste formaat te bouwen. Het kostte ons veel opzoekwerk en we trokken er zelfs op uit om zelf foto’s te nemen. Op die manier konden we de verhoudingen zo goed mogelijk bepalen, maar op sommige punten was het toch nog wat giswerk. Dat was bijvoorbeeld het geval voor de achterkant van het schip.”

Aan het bouwwerk werd twee jaar gewerkt.

Aan het bouwwerk werd twee jaar gewerkt. © Dirk Vertommen

Het project ging van start met vijf leerlingen. De drie leerlingen die vorig jaar in het eerste jaar zaten, zetten de bouw dit schooljaar voort. “Het zijn leerlingen uit de STEM-richtingen”, zegt Soetewey. “Zij zijn dus niet dagelijks met houttechnieken bezig. Stap voor stap leerden ze werken met de verschillende computerprogramma’s en machines, zoals een zaagmachine en een lasercutter. Met dit project wilde ik de houtrichtingen opnieuw in de kijker zetten.”

“Het was intensief, maar heel leuk”, zeggen Jade (13), Cédrique (14) en Sophie (14) over hun kathedraal, die voorlopig een plekje krijgt op school. “We zijn tijdens het bouwen wel wat uitdagingen en obstakels tegengekomen, maar we zijn heel trots op het eindresultaat. We hopen dat zo veel mogelijk mensen de miniatuurversie te zien krijgen. Stiekem hopen we zelfs dat hij een plaatsje kan krijgen op het stadhuis of in de Sint-Romboutskathedraal. Dat zou echt fantastisch zijn.”

Aangeboden door onze partners

Als eerste op de hoogte van wat er in jouw straat gebeurt?

Download de GVA-nieuwsapp en stel Mechelen in als startgemeente.

Nu in het nieuws