© atv

GZA en ZNA smelten samen tot Ziekenhuis aan de Stroom: “Een van de grootste ziekenhuiskoepels in Europa”

De Antwerpse ziekenhuizen ZNA (Ziekenhuis Netwerk Antwerpen) en GZA Ziekenhuizen fusioneren tot één grote ziekenhuisgroep. Vanaf 1 januari 2024 vormen ze samen ZAS of Ziekenhuis aan de Stroom. Met meer dan 3.300 bedden wordt ZAS niet alleen de grootste zorgkoepel van België, maar ook een van de grootste van Europa.

Rebecca Van Remoortere

Het zat er al een hele tijd aan te komen, maar nu hebben de verschillende raden van bestuur ook effectief de intentie tot een fusie tussen ZNA en GZA goedgekeurd. In 2024 vallen de dertien sites van de twee koepels samen onder de naam Ziekenhuis aan de Stroom.

Concreet gaat het over de zes algemene ziekenhuizen Jan Palfijn, Middelheim, Cadix (vanaf maart 2023), Sint-Augustinus, Sint-Jozef en Sint-Vincentius. Ook de zes gespecialiseerde ziekenhuizen Joostens, Hoge Beuken, Koningin Paola Kinderziekenhuis, Psychiatrisch Ziekenhuis Stuivenberg, Sint-Elisabeth en Universitaire Kinder- en Jeugdpsychiatrie Antwerpen (UKJA) vallen onder de fusie. Verder zijn er ook nog zes centra voor daghospitalitatie, drie medische centra en één psychiatrisch verzorgingstehuis betrokken.

De fusie houdt ook een nieuwe verdeling van topfuncties in. Wouter De Ploey, huidig CEO van ZNA, wordt voorzitter van de raad van bestuur. Hij wordt bijgestaan door twee ondervoorzitters: Els van Doesburg (huidig voorzitter van ZNA) en Etienne Wauters (huidig voorzitter van GZA Ziekenhuizen). De dagelijkse leiding als CEO komt in handen van Willeke Dijkhoffz, momenteel CEO van GZA Ziekenhuizen. Ex-schepen van Antwerpen Fons Duchateau leidt de fusie verder in goede banen. Hij stapte vorig jaar uit de politiek om zich te focussen op de fusie.

De fusie werd woensdagochtend beklonken door Fons Duchateau, Els van Doesburg, Wouter De Ploey, Willeke Dijkhoffz en Etienne Wauters.

De fusie werd woensdagochtend beklonken door Fons Duchateau, Els van Doesburg, Wouter De Ploey, Willeke Dijkhoffz en Etienne Wauters. © Nattida-Jayne Kanyachalao

Na de fusie wordt ZAS met 3.300 bedden en tienduizend medewerkers, onder wie duizend artsen, het grootste ziekenhuis van het land en een van de grootste van Europa. “De schaalvergroting biedt heel wat mogelijkheden voor onze ziekenhuizen en onze medewerkers”, zegt Etienne Wauters, toekomstig ondervoorzitter. “Zij moeten niet vrezen voor hun job, integendeel. Er staan enorm veel vacatures open in de zorgsector en door de fusie kunnen we alleen maar efficiënter samenwerken. Een grote zorginstelling trekt ook iets makkelijker artsen aan dan een klein ziekenhuis. Ze kunnen zich binnen onze organisatie subspecialiseren, kunnen wachtdiensten met elkaar afwisselen voor een betere balans tussen werk en privé en krijgen de kans om zichzelf verder te ontwikkelen.”

Nieuw ziekenhuis in het zuiden?

Er was ook al een tijdje sprake van de komst van een nieuw ziekenhuis in het zuiden van de stad. Er worden plannen gemaakt om daar een campus Zuid op te richten. “Alleen zal dat geen grote nieuwbouw zijn, zoals dat met Cadix in het noorden het geval is. De campussen van Middelheim en Sint-Augustinus zullen samen één campus vormen. Daarvoor werken we nog een plan uit”, zegt Van Doesburg.

De nieuwe campus moet vooral de verouderde vleugels van de twee ziekenhuizen vervangen. Op de campus van Sint-Augustinus bijvoorbeeld start binnenkort de bouw van een nieuwe dienst intensieve zorg voor pasgeborenen.

Het komende anderhalf jaar wordt de fusie verder voorbereid. Naast gesprekken met medewerkers en artsen over de manier van werken, de financiële kant en de uitwerking van een personeelsstatuut gaat het ook om het behalen van voorafgaandelijke goedkeuringen en erkenningen en het opstellen van een gezamenlijke zorgstrategie.

LEES OOK:

Universitair Ziekenhuis Antwerpen juicht fusie van GZA en ZNA toe: “Samenwerking biedt unieke perspectieven”

• Na fusie GZA en ZNA: vakbonden nog altijd ongerust over toekomst woonzorgcentrum Joostens

• Van verpleegkundige geriatrie tot CEO van een van de grootste Europese zorggroepen: wie is Willeke Dijkhoffz?

Bekijk meer ATV