PRAKTISCHE GIDS BK TIJDRIJDEN 2022. Remco Evenepoel topfavoriet op technisch parcours in Gavere

Het BK tijdrijden wordt dit jaar op donderdag 23 juni gereden in Gavere, de glooiende gemeente aan de poort van de Vlaamse Ardennen. Inwoners Victor Campenaerts en Thomas De Gendt zijn het gezicht van dit kampioenschap, op het snelle maar eerder technische parcours is er echter een andere topfavoriet.

Michiel Verheirstraeten

Volg het BK tijdrijden hier LIVE!

BK Tijdrijden Elite op 23 juni 2022 in Gavere

08.30 - 9.45 uur: parcoursverkenning

10.00 - 11.00 uur: renners zonder profcontract (23km)

11.08 - 13.00 uur: dames elite (23km)

13.00 - 16.15 uur: heren elite (35km)

Nee, die topfavoriet is niét Wout van Aert. Van Aert zal net als vorig jaar niet deelnemen aan het BK tijdrijden. De tweevoudige Belgische kampioen tegen de klok (2019 en 2020) is deze week immers nog op stage als voorbereiding op de Tour de France.

Ook vorig jaar was Van Aert er niet bij op het BK. In Ingelmunster klopte Yves Lampaert toen verrassend ploegmaat Remco Evenepoel. Victor Campenaerts pakte brons. En meteen kennen we ook de drie topfavorieten in Gavere. Titelverdediger Lampaert schuift echter zijn ploegmaat Evenepoel naar voren als dé te kloppen man.

“Het parcours is niet zo heuvelachtig, maar wel technisch en toch opnieuw vrij snel”, weet Lampaert. “Remco is in betere doen dan vorig jaar dus ik denk dat er aan hem niets te doen zal zijn. De tijdrit loopt ook praktisch voorbij de voordeur van Campenaerts dus hij zal ook tot de te kloppen mannen behoren.”

De put van Dikkelvenne

Victor Campenaerts is samen met Thomas De Gendt bovendien het gezicht van dit BK, allebei zijn ze dan ook inwoner van Gavere. Meer zelfs, het was De Gendt zelf die de politiek in Gavere warm maakte voor een Belgisch kampioenschap en een handje toestak bij de organisatie en het uittekenen van het parcours.

“Het is een mooi parcours waarop we goed gaan kunnen vlammen”, aldus Campenaerts. “Het meest uitdagende stuk wordt wat wij ‘de put van Dikkelvenne’ noemen, kort voor de aankomst. Dat wordt een beslissend deel van de rit, je kan er snel tien seconden winnen of verliezen.”

Twee of drie rondjes

Die ‘put van Dikkelvenne’ is relatief, met een daling- en stijgingspercentage van 5%. Het plaatselijk rondje is 11,6 kilometer lang, de mannen elite werken drie rondjes (35 km) af met twee minuten tussen elke starter. De renners zonder profcontract en dames elite doen elk twee rondjes, goed voor 23 km, met telkens één minuut tussen elke start in de Molenstraat (ter hoogte van Aldi). De finish ligt in de Nijverheidsstraat (ter hoogte van huisnummer 102).

Tussenpunten

Bij de renners zonder profcontract en dames elite zijn er drie tussenpunten op 5,8 km, 11,7km en 17,4 km. Bij de mannen Elite krijgen we vijf tussentijden: 5,8 km, 11,7km, 17,4 km, 23,1 km en 29 km.

De toegang voor het publiek tot het parcours van dit Belgisch Kampioenschap is gratis.

 

 ©  gavere.be

 

 ©  belgiancycling.be

Zo was het vorig jaar: Forza Lampaert!

Een imponerende Yves Lampaert won voor eigen volk in Ingelmunster het BK tijdrijden 2021. Hij was na een spannende titelstrijd tegen de klok twintig seconden sneller dan ploegmaat en topfavoriet Remco Evenepoel, die tweede werd.

Van bij de start vloog Lampaert over het vlakke parcours, dat hij als zijn broekzak kende. Bij de eerste tussentijd moest topfavoriet Evenepoel al tien seconden goedmaken en die achterstand zou alleen nog maar groter worden. Uiteindelijk strandde “aërokogel” op twintig seconden van zijn ploegmaat, werelduurrecordhouder Victor Campenaerts mocht als derde mee op het podium. De 30-jarige Lampaert werd door zijn dorpsgenoten meteen op de schouders gehesen voor een heus volksfeest: Forza Lampaert!

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De laatste 10 Belgische kampioenen tijdrijden

2021 (Ingelmunster): Yves Lampaert

2020 (Koksijde): Wout van Aert

2019 (Middelkerke): Wout van Aert

2018 (Anzegem): Victor Campenaerts

2017 (Chimay): Yves Lampaert

2016 (Mol): Victor Campenaerts

2015 (Mol-Postel): Jurgen Van den Broeck

2014 (Hooglede-Gits): Kristof Vandewalle

2013 (Maldegem): Kristof Vandewalle

2012 (Froidchapelle): Kristof Vandewalle

Jeugd al op 1 mei

Op 23 juni komen enkel de mannen en vrouwen elite aan bod, op 1 mei werd er in Gavere al het BK tijdrijden van de jeugd afgewerkt. Alec Segaert en Britt Knaven wonnen bij respectievelijk de mannen en vrouwen beloften. Duarte Marivoet en Febe Jooris werden de Belgische kampioenen in het tijdrijden bij de junioren.

Volg het nieuws over overal.

Download de GVA-nieuwsapp
Aangeboden door onze partners

Meer sportnieuws