Oppositiepartij N-VA kritisch over verhoging defensiebudget: "Niet meer dan een intentie"

Oppositiepartij N-VA drong lang aan op een verhoging van het defensiebudget naar twee procent van het BBP. Nu de federale regering daarover een akkoord bereikte, blijft de partij kritisch, net als Vlaams Belang.

Belga, poj

Zaterdag bereikte het kernkabinet van de federale een akkoord bereikt over de verhoging van het defensiebudget. Tegen 2035 zal 2 procent van het Belgische bruto binnenlands product (bbp) in defensie geïnvesteerd worden, met zes daaraan verbonden voorwaarden. Zo moet het geld dat geïnvesteerd wordt in defensie meer opleveren voor de Belgische economie en bevolking en mogen de investeringen niet ten koste gaan van het geld dat besteed wordt aan onder meer de aanpak van de klimaatverandering.

Oppositiepartijen N-VA en Vlaams Belang tonen zich een dag later niet onder de indruk van het akkoord. In een reactie laakt de N-VA dat daarin enkel sprake is van een "intentie" en dat er geen budgettair traject is vastgelegd. De regering gaat daarmee volgens N-VA-Kamerlid Theo Francken in tegen haar eigen regeerakkoord.

De enige verdienste van dit akkoord is dat de premier met "een intentie" naar de cruciale Navo-top in Madrid zal kunnen, zegt Francken, volgens wie het "afwachten is op de reactie van de bondgenoten". Het Kamerlid voegt nog toe dat er deze legislatuur "géén euro extra geld voor defensie bijkomt". "Alles blijft zoals eerder gepland, een groeipad voor 1,54 procent tegen 2030 en “de intentie” van 2 procent tegen 2035. Geen derde fregat, geen extra F35’s, geen bijkomende investeringen in de landmacht?"

"Geen blanco cheque"

Bij Vlaams Belang luidt de kritiek dat premier Alexander De Croo (Open VLD) zich "laat gijzelen door Ecolo-Groen met een reeks klimaatvoorwaarden". "De broodnodige budgetverhoging voor defensie wordt gekoppeld aan meer investeringen in klimaatplannen en meer ontwikkelingshulp, terwijl die drie zaken toch niet veel met elkaar te maken hebben", zegt Kamerlid Annick Ponthier.

Ze voegt toe dat dit groter budget geen blanco cheque mag zijn: "met een groter budget moet er een grondig hervormingsplan komen, want defensie loopt helemaal vierkant en daar horen we paars-groen weinig of niet over."

Gisteren klonk al kritiek bij de uiterst linkse PVDA. Parlementslid Nabil Boukili vindt het "onverantwoord om deze extra investeringen vandaag te verhogen, in een tijd waarin de energieprijzen blijven stijgen, levensmiddelen duurder worden, benzine richting 3 euro per liter gaat en, door toedoen van de regering, onze lonen nog steeds geblokkeerd zijn".

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners