©  AP

Geruchten over aftreden paus Franciscus: “Eind augustus lijkt het moment van de waarheid te worden”

Gezondheidsproblemen, geannuleerde reizen en een uitzonderlijke samenkomst van de kardinalen: Vaticaanexperten hadden de afgelopen weken meerdere redenen om aan te nemen dat paus Franciscus het binnenkort wel eens voor bekeken zou kunnen houden. Er wordt uitgekeken naar eind augustus, wanneer de paus een ongebruikelijke samenkomst van de kardinalen heeft ingepland.

Jonas van BoxelBron: VRT NWS, The Guardian

Al sinds begin mei circuleren hardnekkige geruchten over een mogelijk aftreden van paus Franciscus, geboren als Jorge Mario Bergoglio. In de aula van het Vaticaan verscheen de 85-jarige Argentijn toen voor het eerst in een rolstoel. De paus heeft al langer last van ontstekingen in de rechterknie en laat die behandelen met injecties.

Door de gezondheidsperikelen moest de Franciscus al voor meerdere verplichtingen verstek laten gaan. Vorige week zegde het Vaticaan een reis af naar Congo en Zuid-Soedan, gepland begin juli. Een reis naar Canada later die maand staat nog steeds op de agenda, maar is onzeker.

Maar de rolstoel en de aanpassingen in het werkschema zijn niet de enige aanwijzingen van een mogelijk aftreden. “De periode eind augustus lijkt het moment van de waarheid te worden”, zei journalist Peter Decroubele bij ‘De Ochtend’ op Radio 1. Het gaat om een lijstje van een paar opvallende zaken, aldus de Vaticaanwatcher.

Symbolisch bezoek

Zo is er de opmerkelijke beslissing om op 27 augustus een consistorie bijeen te roepen voor de benoeming van 21 nieuwe kardinalen (20 na de weigering van de Gentse oud-bisschop Luc Van Looy). “Dat is veel ineens”, zegt Decroubele. “Het lijkt alsof hij een beetje voorsprong wil nemen.”

Een dag later staat een bezoek gepland aan L’Aquila, de Centraal-Italiaanse stad die in 2009 getroffen werd door een zware aardbeving. Opnieuw voer voor de geruchtenmolen, want in L’Aquila ligt Celestinus V begraven, een paus die in de dertiende eeuw na amper vijf maanden weer aftrad. Franciscus’ voorganger Benedictus XVI bezocht in 2009 trouwens ook het graf van Celestinus. Hij liet er toen zijn pauselijk pallium achter, de witte band die hij droeg tijdens zijn inauguratiemis. Vier jaar later zou Benedictus zelf aftreden.

Paus Benedictus legt zijn pallium op het graf van Celestinus in 2009. Vierjaar later zou hij aftreden ©  AP

Op 29 en 30 augustus zet de paus zijn uitzonderlijke bijeenkomst van alle kardinalen dan weer verder, officieel om te praten over de nieuwe apostolische constitutie. “Pausen houden doorgaans geen consistorie in augustus, merkte journalist Robert Mickens van het katholiek dagblad La Croix vorige week op. “De paus zou het met de kardinalen wel eens kunnen hebben over iets anders dan de constitutie: zijn opvolger.”

Dat voorganger Benedictus nog leeft, is volgens sommigen dan weer een reden dat Franciscus op post zal blijven. “Ik acht het niet waarschijnlijk dat Franciscus twee gepensioneerde pausen op de achtergrond wilt”, zei Vaticaancorrespondent Christopher White onlangs in The Guardian.

Tijdens een audiëntie woensdag leek de paus zelf de speculaties ook te weerleggen. “Zelfs op gevorderde leeftijd kan, of zelfs moet, men de gemeenschap dienen”, zei hij tijdens een rede over de rol van ouderen in de maatschappij. “Het is goed als ouderen die verantwoordelijkheid opnemen en de verleiding weerstaan om een stap opzij te zetten.”

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners

Gerelateerd

Hoofdpunten