Minister opent op Campus Vesta 18 meter hoog oefencomplex voor industriële branden
Met één druk op knop ontstak minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) woensdag het vuur in het nieuw oefencomplex voor de bestrijding van industriebranden op Campus Vesta in Emblem (Ranst). Het gaat om de eerste oefensite in België waar brandweerlieden, zowel van havenbedrijven als openbare korpsen, complexe industriebranden kunnen leren blussen. Vroeger moesten ze daarvoor naar Nederland.

Vlammen met lpg-gas, zodat de milieu-impact laag is. — © BFM
Het provinciaal opleidingscentrum voor politie, brandweer en dringende geneeskundige hulpverlening in Emblem heeft al een huis en zelfs een oud vliegtuig van wijlen president Mobutu waarin rampen en branden gesimuleerd kunnen worden. “Er was ook al een oefenplaat met kleine objecten voor industriële branden”, vertelt Pieter Van Turnhout, algemeen directeur van Campus Vesta. “Die kleine oefenplaat is goed voor startende brandweerlui, maar onze tweede oefenplaat die we vandaag openen is het neusje van de zalm. Met een gelijkvloers, drie verdiepingen, twee verschillende soorten grote traphallen en een tankpark waar alles driedimensionaal geoefend kan worden.”

Het gasvuur wordt vanop afstand geactiveerd. — © BFM
Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) verwijst naar de grote petrochemische bedrijven in de haven van Antwerpen om de nood aan zo’n oefencomplex te onderstrepen. “Maar grote industriële branden kunnen niet alleen in de haven ontstaan. Langs de snelwegen liggen ook vaak sevesobedrijven.”

Het leidingenpark. — © BFM
De skyline van Campus Vesta ziet er nu een beetje als een havenpanorama uit met tanks en een achttien meter hoge kubus in staal, waar op verschillende plaatsen brandhaarden kunnen worden geënsceneerd en oefenscenario’s ontwikkeld. Er is een open staaltrap en ook een halfopen betonnen trap die bedoeld is als vluchtweg.

De vlammen laaiden behoorlijk op. — © bfm
Naast de stalen kubus is er een leidingengracht met een loopbrug. Beide kanten hebben een verschillende ondergrond: de ene is van beton en de andere heeft een bodem met losse stenen. In het tankpark draait alles rond lekkages en branden bij de opslag van brandbare stoffen.

De brandweer kan hier in realistische omstandigheden oefenen.
Vijftien instructeurs werden opgeleid om les te kunnen geven in dit nieuw oefencomplex. De groep bestaat zowel uit private bedrijfsbrandweerlui als uit mensen uit de publieke korpsen.
Haven van Antwerpen
Frank Tröster werkt zelf bij de bedrijfsbrandweer van het Duits chemiebedrijf Covestro in de haven van Antwerpen. “Maar ik ben ook opgeleid als instructeur op Campus Vesta. Een tijd geleden ben ik nog met een groep cursisten op de gelijkvloerse oefenplaat 1 komen oefenen. Ze hadden het nieuw oefencomplex al zien staan en waren benieuwd wanneer het zou opengaan”, vertelt Frank. “Voor brandweermensen is het een hele meerwaarde om op verdiepingen te kunnen trainen. We kunnen hier ook een ‘full service’ oefenen, met een tank die volledig in brand staat. Vroeger moesten we naar de Maasvlakte bij Rotterdam om grote industriële branden te simuleren. Dit complex is enig in België.”
Het volledig oefencomplex voor industriële brandbestrijding kostte 7 miljoen euro. Het werd voor de helft gesubsidieerd door de provincie Antwerpen en voor de andere helft door het Sevesofonds. VK Architects & Engineers, een vooraanstaand ontwerp- en studiebureau dat ook het gerechtsgebouw van Antwerpen op zijn palmares heeft, maakte het ontwerp. De uitvoering gebeurde door Stadsbader, met het Duitse Fireblast - wereldwijd bekend voor zijn brandtechnische uitrusting - als onderaannemer. Alles samen duurden de werken twee jaar.

Er kan nu op vier niveaus getraind worden. — © bfm
Fluorvrij schuim
De branden kunnen allemaal vanop afstand geactiveerd worden. Door het gebruik van lpg en kookpuntbenzine is de milieu-impact van de brandhaarden beperkt. Voor het blussen worden water en fluorvrij blusschuim gebruikt. Naast de oefenplaat is een afvoergoot waarlangs het blus- en regenwater naar een bufferbekken voor waterzuivering wordt afgevoerd voor hergebruik. Een groot deel van de buizen en tanks om op te oefenen zijn afdankers van industriebedrijven als Lanxess, Covestro, Vesta Terminals, Total Fina en BASF, die de objecten schonken.

© Joren De Weerdt
“Dat dit oefencomplex hier in Ranst is gebouwd, is geen toeval”, zegt gedeputeerde Jan De Haes. “De Antwerpse haven is de op één na grootste petrochemische cluster ter wereld en de grootste in Europa.” Ook gouverneur Cathy Berx benadrukte die noodzaak aan specifieke opleidingsfaciliteiten dichtbij de Antwerpse haven in haar toespraak.

De kubus is achttien meter hoog en heeft twee verschillende soorten traphallen. — © Joren De Weerdt

Minister Verlinden met gouverneur Berx en gedeputeerde Jan De Haes. — © Joren De Weerdt
Gerelateerd
Nu in het nieuws
Fabio Jakobsen wint de sprint in Nyborg, massale valpartij ontsiert de laatste drie kilometer
Winnaar Fabio Jakobsen: “Het was vandaag incroyable ”
Gezien, peloton? Drie naaktlopers stelen de show tijdens tweede etappe Tour de France
Coronapech in het verschiet voor gele trui Yves Lampaert? Knuffelende perschef Phil Lowe moet de Tour verlaten na positieve coronatest, ook Steels naar huis
Rik Van Looy, de Keizer van Herentals, over zijn kroonprins: “Wout van Aert zit in de verkeerde ploeg”
Totale overrompeling bij opening Aldi- outletstore: klanten laden karren vol, winkel sluit zelfs even voor gewonde klant
STADSLIVE. Volg hier het nieuws uit de stad Antwerpen