Crevits tikt Agentschap Opgroeien stevig op de vingers nadat vergunning van onthaalmoeder in Veurne werd ingetrokken

Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits “tilt zwaar” aan de manier waarop het Agentschap Opgroeien haar informatie heeft bezorgd over de lijst van 54 crèches die de voorbije weken een herevaluatie hebben gekregen. De onthaalmoeder uit Veurne van wie de vergunning intussen is ingetrokken, stond op die lijst en werd bij de evaluatie als ‘safe’ bestempeld. Maar het Agentschap was op de hoogte van een huiszoeking over de opvang in Veurne. Dat die informatie niet met haar gedeeld is, kan voor Crevits niet door de beugel.

Bron: BELGA

“Ik ben zeer ongelukkig over de manier waarop dit gelopen is. Het Agentschap heeft zich daar ook voor geëxcuseerd”, zo antwoordde minister Crevits dinsdag in het Vlaams Parlement op een vraag van Groen-parlementslid Celia Groothedde.

Kind en Gezin, onderdeel van het Agentschap Opgroeien, heeft dinsdag de vergunning van een onthaalouder in Veurne ingetrokken nadat bekend was geraakt dat het gerecht een onderzoek voert naar mogelijke wantoestanden. Een jongetje belandde enkele weken terug in het ziekenhuis nadat het hardhandig door elkaar werd geschud.

Er loopt een onderzoek tegen onbekenden, het is dus niet duidelijk of het kind bij de onthaalmoeder of elders gewond raakte. Ook in maart 2020 belandde een baby, verzorgd door dezelfde onthaalmoeder, in het ziekenhuis. Het onderzoek bracht toen echter geen duidelijkheid over waar het kind het letsel had opgelopen.

“Til hier zwaar aan”

Minister Crevits heeft dinsdag in het Vlaams Parlement bevestigd dat de betrokken onthaalouder op de lijst staat van opvanginitiatieven die de voorbije weken geherevalueerd zijn. Het ging bij die evaluatie om initiatieven die nog open waren nadat Kind en Gezin zich de voorbije jaren benadeelde partij had gesteld bij de politie of het parket. 

De eindconclusie van Kind en Gezin luidde: de betrokken initiatieven hebben maatregelen genomen om de veiligheid te verzekeren. “Ik stel vast dat dit niet correct is”, zegt minister Crevits. Volgens de CD&V-minister stond de onthaalouder in Veurne ‘groen’ ingekleurd en werd ze bestempeld als veilig. Maar op 7 juni - voor de overhandiging van de evaluatie - is er bij Kind en Gezin een huiszoeking geweest over de opvang in Veurne. Het gerecht heeft toen weliswaar gevraagd om niet te communiceren of stappen te ondernemen. 

Maar minister Crevits vindt dat het Agentschap haar daarover had moeten informeren. “Ik til hier zwaar aan”, klinkt het. Volgens de minister heeft het agentschap zich ook “geëxcuseerd” over de gang van zaken en heeft topvrouw Katrien Verhegge ook al gezegd dat er stappen zullen volgen om een herhaling te vermijden. “Ben ik helemaal gerustgesteld? Neen”, dixit Crevits. 

Vrijdag komt Katrien Verhegge langs in de onderzoekscommissie kinderopvang. Daar zal zij door de parlementsleden, die in de commissie unisono verontwaardigd reageerden, aan de tand gevoeld worden over dit dossier.

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners

Gerelateerd

Hoofdpunten