“Prins Andrew wil weer volwaardig lid van koninklijke familie zijn”

Prins Andrew wil weer volwaardig lid van de Britse koninklijke familie zijn. Volgens The Telegraph heeft de zoon van koningin Elizabeth zijn moeder om eerherstel als kolonel van de Grenadier Guards gevraagd. Ook zou hij lobbyen om weer als royal deel te mogen nemen aan officiële gebeurtenissen.

jvhBron: De Telegraaf

LEES OOK. Prins Andrew, Harry en Meghan niet welkom op balkonmoment tijdens feest voor de Queen

“Het kolonelschap van de Grenadier Guards was zijn meest gekoesterde titel, en Andrew wil die terug”, zegt een bron tegen de Britse krant. Die meldt dat de prins (62) er ook bij zijn moeder op heeft aangedrongen dat zijn dochters – de prinsessen Beatrice en Eugenie – werkende royals zouden worden. Het belangrijkste voor Andrew zou echter zijn status als koninklijke hoogheid zijn. Ook die titel wil hij volgens de insider terug.

Andrew is nog steeds negende in de lijn voor troonopvolging, en daar hoort traditioneel een rol als Counsellor of State bij. Meestal wordt die rol vervuld door de echtgenoot van de zittende vorst en de volgende vier volwassenen in de lijn van opvolging: momenteel zijn dat prins Charles, prins William, prins Harry, en dus ook prins Andrew. Bij de functie horen allerlei privileges, vandaar dat de in ongenade gevallen royal weer werkend lid van de koninklijke familie zou willen zijn.

Of dat gaat gebeuren, is echter maar zeer de vraag. De koningin heeft daar sowieso het laatste woord over, maar prins Charles zou al hebben laten weten daar weinig voor te voelen. Wel wordt er binnen de familie gesproken over een functie voor Andrew, maar hoe die eruit moet zien is vooralsnog onduidelijk.

Andrew zal maandag voor het eerst in lange tijd weer in het openbaar te zien zijn. Samen met andere leden van de koninklijke familie zal hij aanwezig zijn bij de jaarlijkse ‘Order of the Garter’-ceremonie in Windsor Castle. Het wordt zijn eerste officiële optreden sinds de herdenkingsdienst voor zijn vader prins Philip, in maart.

Prins Andrew raakte in opspraak toen een vrouw hem ervan beschuldigde haar als minderjarige seksueel te hebben misbruikt. Het slachtoffer, Virginia Giuffre, deed aangifte. Andrew ontkende in alle toonaarden, maar kwam toch een schikking van miljoenen euro’s overeen om een rechtsgang te voorkomen.

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners