© ATV

Valerie Van Peel (N-VA) stapt in 2024 uit politiek: “Asbestdossier was druppel die emmer deed overlopen. Politieke systeem zit muurvast”

Kamerlid Valerie Van Peel (N-VA) stapt na de verkiezingen van 2024 uit de politiek en stopt in september als ondervoorzitter van N-VA. Dat laat ze weten via haar sociale media en werd op de partijraad zaterdag meegedeeld. “Soms moet je durven ruimte maken om nieuwe wegen in te slaan. En voor mij is het tijd.” De partijraad gaf ook groen licht om de bestuursverkiezingen van 2023 en 2024 uit te stellen tot 2025, na het verkiezingsjaar. Zo blijft Bart De Wever nog even langer in het zadel.

Dante Bellon

“Ik heb altijd geprobeerd om open en eerlijk aan politiek te doen. Vandaar dit bericht. Ik ga als politica een stap terugzetten en me met evenveel passie als altijd in het parlement voor de verdere verloop van mijn mandaat richten op mijn dossiers. Maar bij een volgende verkiezing kom ik niet meer op. De toekomst is aan de volgende generatie. En gelukkig staan er in onze partij verschillende toptalenten klaar”, laat Van Peel weten.

Van Peel was zelf nog maar sinds vorig jaar ondervoorzitter van de N-VA. Een functie die ze samen met Lorin Parys - inmiddels CEO van de Pro League - bekleedde. Na zijn uitdiensttreding vormde ze samen met gewezen minister Steven Vandeput het ondervoorzittersduo. Nu moet de partij in september dus op zoek naar een nieuwe ondervoorzitter. Van Peel zit sinds 2014 in het federaal parlement. Voorheen was ze van 2009 tot 2012 actief als woordvoerder van de partij. Vanaf 2013 werd ze schepen in Kapellen, een mandaat dat ze ook omwille van persoonlijke redenen opgaf in 2019.

“Politiek systeem zit vast”

Volgens de Kapelse politica was het geen gemakkelijke beslissing om te nemen, maar neemt ze een stap terug omwille van privéredenen. Toch laat ze op Facebook weten dat de stemming rond het asbestdossier voor haar een klop in het gezicht was. Van Peel diende een wetsvoorstel in om omgevingsslachtoffers van asbest of hun rechthebbenden de mogelijkheid te geven om naar de rechtbank te trekken om niet alleen een financiële, maar ook een morele schadevergoeding te vorderen van firma’s zoals Eternit. De federale meerderheid stemde dat echter weg. “Ik ga niet verbergen dat de stemming over het asbestdossier voor mij een druppel was in een overvolle emmer. Het politieke systeem zit vast. Daarbinnen tegen onbeweeglijke muren blijven beuken, is voor mij niet meer gezond.”

Antwerps schepen Jinnih Beels (Vooruit) wenst Van Peel veel succes: “Los van partijen of ideologie, een verlies voor de politiek. Succes met alles wat na 2024 nog volgt”, schrijft ze op Twitter. Vlaams minister Hilde Crevits (cd&v) noemt haar vertrek “heel jammer voor de politiek”. Vlaams parlementslid Koen Daniëls (N-VA) schrijft dat het opstappen van zijn partijgenote aanzet tot nadenken en Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken noemt het dan weer een moedige beslissing van Van Peel. “Te veel politici blijven cynisch verder doen”, zegt hij.

(Lees verder onder het bericht)

Bart De Wever tot 2025 voorzitter

Nog op de partijraad van zaterdag is met een bijzondere meerderheid groen licht gegeven om de voorzittersverkiezingen tot het voorjaar van 2025 uit te stellen. “Door de verkiezingen van 2024 wordt het niet opportuun geacht om deze eind 2023 en begin 2024 te laten doorgaan”, staat te lezen in een persbericht van de partij.

De partijraad bevestigde overigens ook Steven Vandeput, Theo Francken, Anneleen Van Bossuyt, Sander Loones en Maaike De Vreese als de vijf themavoorzitters van het grote ledencongres van mei 2023. De partijraad keurde ook de timing van de voorbereidende werkzaamheden goed. Het statutair proces van het ledencongres wordt dit najaar opgestart.

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners