In de Kempen worden de geschrapte piekuurtreinen gemist. — © MARC HERREMANS - MEDIAHUIS
Problemen op Kempens treinnet leiden tot pittige discussie in parlement: “Ik vraag me af wat de Kempen de NMBS misdaan hebben”
De NMBS schrapt sinds 23 mei tien Kempense piekuurtreinen door een tekort aan personeel. De schrapping was het onderwerp van debat in de commissie Mobiliteit van het federale parlement, waar ook kamerlid Marianne Verhaert (Open Vld) uit Grobbendonk het ongenoegen van de Kempense reiziger uitte. “Zelfs met minder treinen blijft het gokken of je als Kempense treinreizigers zult aankomen en wanneer.”
Volgens Marianne Verhaert is het treinaanbod in de Kempen sowieso al geen hoogvlieger. De afgeschafte treinen worden op die manier nog meer gevoeld. “Sinds de aankondiging loopt mijn mailbox dan ook gewoon over van de klachten. Onze regio is al een rijdend spoorwegmuseum met treinen van meer dan vijftig jaar oud. Vertragingen en gemiste aansluitingen zijn meer regel dan uitzondering.”
Het lijkt er volgens Verhaert op dat het nationale personeelsgebrek wordt afgewenteld op de Kempen. “De NMBS heeft zelfs personeel uit de Kempen per taxi naar andere regio‘s gestuurd om daar treinen te verzekeren. Ik vraag me soms echt af wat we in de Kempen de spoormaatschappij misdaan hebben.” Een duidelijk antwoord op de vraag hoe lang de piekuurtreinen nog afgeschaft blijven is er niet.
Marianne Verhaert vreest dat het moeilijk wordt om mensen naar de trein te lokken. — © Marc Peeters
Heel wat nieuwe treinbegeleiders ronden de komende maanden hun opleiding af, maar of daarmee de geschrapte treinen snel opnieuw zullen rijden is onzeker. “Ondertussen blijven de vertragingen en afschaffingen zich opstapelen. Zo rijdt meer dan de helft van de piekuurtreinen met een vertraging van meer dan zes minuten”, foetert Verhaert.
“Ondanks dat er heel wat minder treinen rijden, slaagt de NMBS er dus nog altijd niet in om de treinen die nog wel rondrijden stipt te laten rijden op de Kempense lijnen. Bovendien zien we heel wat treinen die afgeschaft worden en nooit op hun bestemming geraken.”
Beheersovereenkomst
Op deze manier krijgt men volgens de burgemeester van Grobbendonk de mensen niet overtuigd om de trein te nemen. “Er zal heel wat moeten veranderen om de treinreizigers die ontgoocheld afhaken en in hun wagen kruipen opnieuw op de trein te krijgen. Hopelijk zit er in de nieuwe beheersovereenkomst eindelijk perspectief om structureel de stiptheid te verbeteren in de Kempen.” besluit Marianne Verhaert.
In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp
Gerelateerd
Meest bekeken
Hoofdpunten
LIVE. Opstelling Rode Duivels bekend: vier verdedigers, Faes en Lukebakio in de basis
Van de Spaanse slag naar de Duitse ‘pünktlichkeit’: dit kunnen we leren uit de eerste trainingsweek onder Tedesco
COMMENTAAR. “Aanvoerder Kevin De Bruyne moet de nieuwe lichting bij de hand nemen”
Oud-bondscoach Aimé Anthuenis: “Op een paar details na zou ik het niet anders hebben aangepakt dan Tedesco”
Van de Porsche van Sonck tot de Zweedse balletjes van Van Damme: dit zijn de tien Belgische connecties van Zlatan
‘Blind Gekocht’-koppel krijgt factuur van 600 euro voor 88 aangetekende brieven die stad verstuurde: “Knotsgekke procedure”