Koning Filip betuigt “oprechte spijt” in Congo: “Belgisch regime was gekenmerkt door paternalisme, discriminatie en racisme”

Voor het eerst heeft een Belgische koning de woorden “spijt” uitgesproken wanneer hij het op Congolese bodem had over de periode van de kolonisatie. “Het regime was gekenmerkt door paternalisme, discriminatie en racisme.” Excuses kwamen er niet.

red

LEES OOK. Koning Filip schenkt masker aan Congo, als start van grootschalige teruggave

Hij toonde die spijt in een speech waarnaar lang werd uitgekeken. Koning Filip betuigde twee jaar geleden al eens spijt in een brief. Vandaag komen die woorden dus ook rechtstreeks uit zijn mond voor een Congolees en Belgisch publiek. Op Congolese bodem. In zijn speech richtte hij zich tot de Congolese president Félix Tshisekedi en het Congolese volk. In het publiek is het erg rumoerig, merkt onze reporter ter plaatse. Hij geeft ook door dat er niet erg veel volk is afgekomen. Opvallend: aan het begin van de speech van de Congolese president, kreeg hij applaus. Wanneer koning Filip het woord nam, weerklonk her en der boegeroep.

Ons staatshoofd had het over een nieuw hoofdstuk in de relaties tussen de twee landen. "Laten we dit nieuwe hoofdstuk samen schrijven", stelde de koning voor. "Zonder het verleden te vergeten, maar door ermee in het reine te komen. Zo kunnen we aan de nieuwe generatie een diepgaande en serene herinnering aan onze gemeenschappelijke geschiedenis doorgeven."

(Lees verder onder de foto)

Koningin Mathilde en premier Alexander De Croo (Open Vld) volgden de speech van dichtbij. ©  BELGA

Hij wijst erop dat veel Belgen oprecht van Congo hielden, maar dat het koloniale regime "dusdanig gebaseerd was op uitbuiting en overheersing". "Dit regime stoelde op een – op zich niet te rechtvaardigen – verhouding van ongelijkheid. Het was gekenmerkt door paternalisme, discriminatie en racisme."

Dergelijk systeem gaf aanleiding voor wandaden en vernederingen, meent de monarch. Hij toonde spijt voor "de wonden uit het verleden" van het Congolese volk en allen die daardoor vandaag nog lijden.

Eerder vandaag gaf de koning al een zeldzaam Congolees masker terug aan Congo. Die werd tijdens de koloniale periode ontvreemd.

Samenwerken in blokken

LEES OOK. Eerste koninklijk bezoek aan Congo in 12 jaar: “Het zou straf zijn mocht de koning níéts over Lumumba zeggen”

Verder in de speech trok Koning Filip die samenwerking open naar de twee continenten. Daarvoor stofte hij een citaat van Koning Boudewijn af. "Congo in het hart van Afrika, België in het hart van Europa." De Afrikaanse en Europese Unie moeten verder goed met elkaar samenwerken, aldus de vorst.

Omdat de speech in het teken stond van samenwerken en de toekomst, verwees de koning vaak naar jongeren. Tijdens zijn bezoek maakt hij namelijk tijd om met verschillende Congolese jongeren te spreken.

De doelstellingen in de Belgisch-Congolese relatie zijn voor ons land ook onveranderd. "Wij blijven de stabilisering en de democratisering van het land, alsook de naleving van de mensenrechten, krachtig ondersteunen." In zijn speech had de monarch het ook over de prachtige natuur in Congo.

(Lees verder onder de foto)

 ©  BELGA

LEES OOK. Schatrijk land, straatarme bevolking: zo ziet het Congo van 2022 eruit waar koningspaar naartoe trekt

Het is de eerste keer dat Koning Filip en Koningin Mathilde voet zetten op Congolese bodem, zei de vorst nog in zijn speech. Tot nu toe bevalt de reis hem. Hij dankte president Tshisekedi voor de warme ontvangst.

Het koningspaar landde dinsdagmiddag in Kinshasa en werd verwelkomd door president Félix Tshisekedi.

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners

Gerelateerd

Hoofdpunten