Themabeeld. ©  Pol De Wilde - Corelio

Zelfs nieuwste treinen worden beklad met graffiti: “Puur vandalisme”

Het eerste exemplaar uit de nieuwste reeks treinen van de NMBS rijdt nog geen tien maanden rond op onze sporen. Maar zelfs van die nieuwe reeks zijn sommige al beklad. Met de hoeveelheid graffiti die in de loop van 2021 op de treinen terechtkwam, zou je het grootste marktplein van ons land bijna zes keer kunnen beschilderen.

Koen Baumers

In totaal werden er zo’n zeshonderd M7-rijtuigen besteld. De eerste locomotieven, met de geelgeverfde en schuin aflopende kop, rijden sinds vorige zomer rond. De eerste van vele jaren, want een trein gaat doorgaans zo’n veertig jaar mee.

Maar zelfs op deze jonge leeftijd zijn er al verschillende gevandaliseerd. Een twitteraar kon een foto maken van twee jonge M7’s, elk met meterslange graffiti langs de flank. “Nog voor ze goed en wel in dienst zijn. Wat een vernielzucht, taggen zonder missie”, klinkt het.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

25 voetbalvelden

Het zijn lang niet de enige treinen die beschilderd zijn. In 2021 betaalde de NMBS zo’n 5,4 miljoen euro om graffiti te laten verwijderen. Het ging om 175.000 vierkante meter. Omgerekend: 25 voetbalvelden, of bijna zes keer de Grote Markt van Sint-Niklaas – het grootste marktplein in ons land. Om één vierkante meter graffiti te verwijderen, heeft een schoonmaker al snel een kwartier nodig.

Voorkomen is in elk geval niet evident. De 2.500 locomotieven en rijtuigen van de NMBS staan ’s nachts geparkeerd op rangeerterreinen. Op sommige daarvan houden bewakingscamera’s wel de beweging in het oog, maar niet overal. Afsluitingen plaatsen is door de grootte geen haalbare optie. En voor de artiesten zelf zijn treinen een aantrekkelijk doelwit, omdat die overdag rondrijden en het geschilderde resultaat zo aan een groot publiek tentoonstellen.

“Puur vandalisme”

De NMBS zelf is daar niet mee gediend. “Dit gaat puur om vandalisme”, zegt Dimitri Temmerman van de NMBS. “Als de dader gekend is, worden de kosten op die persoon verhaald. We zetten sowieso in op het zo snel mogelijk verwijderen van graffiti. En dat zowel voor de veiligheid als voor het comfort van onze reizigers.”

Want het gaat niet alleen over de vraag of reizigers naar buiten kunnen kijken. Graffiti kan ook de zichtbaarheid voor de bestuurder bemoeilijken. Enkele jaren geleden werd een trein afgeschaft omdat die werkelijk volledig bespoten was, waardoor zelfs de knoppen om deuren te openen niet meer zichtbaar waren.

Het is volgens de NMBS overigens niet zo dat nieuwere treinen meer in het vizier worden genomen dan oude.

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners

Gerelateerd

Hoofdpunten