Child Focus verspreidde vrijdagavond een opsporingsbericht met een gedetailleerde persoonsbeschrijving van het jongetje. ©  Child Focus

Vermist jongetje (7) uit Boom duikt na zes uur 20 kilometer verder op in Lier: “Het enige wat hij kon zeggen, was mama”

Boom, Lier, Koningshooikt -

Zes bange uren was een 7-jarig jongetje uit Boom vrijdagavond vermist. Een grote zoekactie van de politie leverde niets op. Tot een alert koppel het kind twintig kilometer van huis ’s avonds laat met zijn fiets opmerkte in Koningshooikt (Lier). Dankzij hun burgerzin kon de politie de jongen veilig en wel herenigen met zijn doodongeruste ouders.

Sven Van Haezendonck, Theo Derkinderen

Boom, vrijdagnamiddag 17u. Een jongetje van 7 jaar wordt thuis verwacht, maar hij komt niet opdagen en hij is ook nergens te vinden. Zijn familie maakt zich grote zorgen en verwittigt de politie, want het kind heeft moeite met communiceren. De politiezone Rupel trekt meteen alle registers open.

“Vanaf het eerste moment was de vermissing voor ons een onrustwekkende verdwijning”, zegt Joris Van Camp, woordvoerder van de politie Rupel. “Onze mensen zijn meteen met een grote zoekactie gestart, want de eerste uren na zo’n verdwijning zijn gouden uren.” Het korps krijgt daarbij de steun van een helikopter, speurhonden en de Cel Vermiste Personen van de federale politie.

Truitje van nationale ploeg

De politie stuurt nationaal een signalement uit en Child Focus verspreidt een opsporingsbericht. De organisatie roept het publiek op om uit te kijken naar een jongetje met een normale lichaamsbouw, kort, zwart haar en donkere ogen. Het kind draagt ook een geel voetbalshirt van de Belgische nationale ploeg.

“Dat was flashy en viel gelukkig goed op, want het was al donker”, zegt Eveline Andries uit Berchem (Antwerpen). Zij is vrijdagavond samen met haar vriend Erik Courboin op bezoek bij diens neef Dwayne in Koningshooikt (Lier).

Kirsten, Dwayne en Erik aan het fietspad op de Aarschotsesteenweg. ©  Jeroen Hanselaer

“Toen we wilden wegrijden, merkten we bij het opdraaien van de weg plots het jongetje op. Hij kwam aan het raam van onze auto staan. Mijn vriend vroeg wat er scheelde. We vonden het verdacht dat hij alleen was en alleen een voetbalshirt en een short droeg”, vertelt Eveline.

Het is op dat moment ook al 23u gepasseerd en de Aarschotsesteenweg is een drukke verkeersas. “Het jongetje was moeilijk te verstaan. Het enige wat hij kon zeggen, was mama”, legt Eveline uit. Haar vriend Erik beslist om het noodnummer 112 op te bellen. Op basis van de gedetailleerde beschrijving weet de centralist meteen hoe laat het was. “De persoon vertelde ons dat het kind werd gezocht. Zelf hadden we het opsporingsbericht nog niet gezien”, zegt Eveline.

Op goed geluk beginnen trappen

Kirsten Butorac, de vriendin van Dwayne, heeft ondertussen voor een warme jas gezorgd en het kind iets te drinken gegeven. Nog geen tien minuten later zijn patrouilles van de Lierse politie ter plaatse. De inspecteurs ontfermen zich verder over het jongetje. “Hij kreeg een jas van een van de agenten. Zijn fiets stopten ze mee in hun combi”, vertelt Eveline.

De politiemensen van Lier hebben intussen ook hun collega’s van de zone Rupel ingelicht. “Zij zijn het jongetje bij ons in het commissariaat komen oppikken”, zegt Magalie Derboven, woordvoerster van politie Lier.

Dankzij de goede zorgen van de twee koppels is het vermiste jongetje veilig en wel huiswaarts kunnen keren. “We zijn opgelucht dat hem niets is overkomen”, zegt Eveline. Dat een kind van 7 met de fiets vanuit Boom in Lier belandde, is wel opvallend. “Vermoedelijk is hij op goed geluk beginnen trappen en is hij blijven trappen”, horen we bij de politie.

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners