© Photo News

Kangoeroes Mechelen vecht tot de laatste seconde maar… Oostende kampioen (net zoals de voorbije tien jaar)

Het doek is gevallen: een moedig Kangoeroes Mechelen heeft Oostende niet van een elfde opeenvolgende lands­titel en 23ste in de clubgeschiedenis kunnen houden.

patrick ceulemans

Het blijft onwezenlijk: voor de elfde opeenvolgende keer is ­Oostende Belgisch kam­pioen. Voor de elfde keer is dat met ­Dario Gjergja als coach en met Dusan Djordjevic op het parket. De 39- ­jarige Servische guard kwam in de play-offs vanwege een voetblessure niet in actie, maar ondanks het gemis van de generaal stoomde Oostende door: een sweep (3-0) in de halve finale ­tegen Bergen en 3-1 in de finale tegen Kangoeroes Mechelen. Het zegt veel over de sterkte van ­Oostende en tegelijkertijd ook over de zwakte van de Bel­gische opponenten. Alleen in de Beker van België, als er op neutraal ­terrein gespeeld wordt, lijkt de kustploeg kwetsbaar.

In deze eerste campagne van de BNXT League was Oostende ­met 18 op 18 ongenaakbaar. In de ­Elite Gold (8 op 10) verloor het twee keer van een Nederlandse ploeg. De kracht van coach Dario Gjergja is dat hij een selectie met een dubbele bezetting kan blijven charmeren en pushen naar de prijzen. De kustploeg heeft dan wel het grootste spelersbudget, er is ook een visie nodig om de al ­indrukwekkende prijzenkast ­verder te blijven aanvullen.

Sinds de komst van Dario ­Gjergja leverde dat dus al elf titels en ­zeven triomfen in de Beker van België op. Alleen Europees, in de Cham­pions League, was er te ­weinig succes. In zes edities ­geraakte Oostende nooit in de kwartfinale. Daar ligt voor de kustploeg nog een geweldige uitdaging.

Na de Belgische titel richt de West-Vlaamse basketbal­trots zich vanaf volgende week op de BNXT play-offs. Als Belgisch kampioen zit het rechtstreeks in de halve ­finale. De eerste kampioen ­worden van deze nieuwe ­competitie staat uiteraard ook hoog op het verlanglijstje van Oostende.

KANGOEROES MECHELEN:Stephens 18, Loubry 19, Alston 17, Foerts 11, Palinckx 10, Van Buggenhout 2, Kotrulja 0, Brodeur 6.

OOSTENDE: Randolph 8 , Booth 26, Van der Vuurst 13, Bratanovic 14, Gillet 6, ­Conger 7, Buysschaert 4, Jantunen 3, ­Brimah 8, Troisfontaines 2.

Volg het nieuws over overal.

Download de GVA-nieuwsapp
Aangeboden door onze partners

Meer sportnieuws