© Dirk Jacobs

Geen vreemde stoffen gevonden in urine van tienermeisjes die onwel werden op We R Young

Hasselt -

Er zijn geen vreemde stoffen gevonden in de urinestalen van vier tienermeisjes die onwel werden op We R Young door mogelijke needle spiking. “Ze zijn negatief voor een 200-tal stoffen waarop we hen hebben gecontroleerd, maar dat betekent niet dat ze niet geprikt zijn”, zegt Jos Vandekerkhof van Jessa.

LEES OOK. Geen drugs gevonden in urine van meisjes die dachten dat ze slachtoffer werden van needle spiking, maar wat is er dan aan de hand?

De vier meisjes waren woensdagavond onwel geworden op het tienerfestival We R Young in Hasselt terwijl er meldingen van needle spiking de ronde deden, en werden naar het Jessa Ziekenhuis gebracht. Daar werd een urineonderzoek gedaan. Donderdag waren de eerste resultaten al negatief. En ook uit de tweede test blijkt vrijdag dat er geen vreemde stoffen in de urinestalen van de meisjes gevonden zijn.

“We hebben gecontroleerd op een 200-tal stoffen, waaronder bijvoorbeeld ketamine en fentanyl”, zegt Jos Vandekerkhof, medisch directeur van het Jessa Ziekenhuis. “Die stoffen hebben we niet teruggevonden. Dat is natuurlijk goed nieuws voor de kinderen en hun ouders.” De meisjes zijn sinds donderdag weer thuis.

Prikje zonder naald?

Dat de urinetest negatief is, betekent volgens Vandekerkhof niet dat er daarom geen sprake is van needle spiking. “Je kan ook geprikt worden met een naald zonder dat er stoffen worden toegediend. Maar een angstreactie na een prikje moet je ook serieus nemen natuurlijk. Bij een van de vier meisjes hebben we een klein wondje gevonden op de arm, net op de plaats waar ze een prik had gevoeld.”

“We hebben niet getest op bijvoorbeeld eventuele designer drugs, waarvan we de samenstellingen niet kennen. De kans lijkt mij klein dat die zijn toegediend, maar je kan niks uitsluiten. Het bloedonderzoek zal hierover duidelijkheid brengen.” Het parket Limburg laat de bloedstalen van in totaal vijf meisjes onderzoeken. Binnen enkele dagen wordt een resultaat verwacht.

LEES OOK. Jongen die gefouilleerd werd na mogelijke ‘needle spiking’ op We R Young is niet opgepakt, maar wordt bedreigd na geruchten op sociale media

LEES OOK. Waarom we allicht nog veel meer meldingen over ‘needle spiking’ zullen zien, en wat we ertegen kunnen doen

siol

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners

Nu in het nieuws