Opnieuw tientallen bomen ingezaagd in De Liereman, natuurdomein gedeeltelijk afgesloten

Oud-Turnhout -

In Landschap De Liereman in Oud-Turnhout hebben onbekenden opnieuw tientallen bomen beschadigd. In 2020 werden ook al eens 113 eiken gevandaliseerd. De politie is op zoek naar getuigen.

woad

Onbekenden takelden allicht in de nacht van donderdag op vrijdag minstens zestig bomen toe. De schade werd vrijdagochtend door een vrijwilliger vastgesteld. “Vorige keer waren de bomen rondom ingezaagd en konden we nog een reddingsactie op touw zetten”, reageert Marian Mertens van de Liereman. “Deze keer zijn de bomen echter volledig verloren. Sommige zijn al omver gevallen, anderen hangen helemaal door.”

De bomen worden allemaal verwijderd. De omgeving van het bezoekerscentrum is afgesloten tot dat werk er op zit. Ook de parking aan het bezoekerscentrum blijft voorlopig afgesloten. Het overige deel van het natuurdomein is wel nog toegankelijk voor het publiek.

(Lees verder onder de foto)

 

 ©  Jef Matthee

Niet de eerste keer

In 2020 werden ook al bomen ingezaagd. Toen ging iemand 113 eiken in natuurgebied De Liereman met een kettingzaag te lijf. Het leek een mysterie: niemand begreep waarom iemand het oudste natuurgebied van Vlaanderen zo hard zou willen treffen. Behalve misschien de leden van ‘De Zwarte Specht’, een protestgroep die toen al acht jaar vocht tegen de hertekening van datzelfde natuurgebied. “Dit toont hoe diep de frustraties hier nog altijd zitten”, klonk het toen.

Heb je iets gezien?

Wie gisteravond of afgelopen nacht iets verdachts heeft opgemerkt in of rond het natuurdomein, kan dit melden bij de Politie Regio Turnhout:

- telefonisch op 014 40 80 40 (optie 1)

- via mail naar opsporingen@politieregioturnhout.be

Later meer.

LEES OOK. Vandaal vernielt bomen in De Liereman: “Dit is een aanslag op het gebied”

 

 ©  Jef Matthee

Aangeboden door onze partners

Gerelateerd

Als eerste op de hoogte van wat er in jouw straat gebeurt?

Download de GVA-nieuwsapp en stel Oud-Turnhout in als startgemeente.

Nu in het nieuws