Binnenkort zwemmen aan het MAS: stad maakt waterrecreatie mogelijk in Bonapartedok

Antwerpen -

Een frisse duik nemen in het Bonapartedok met zicht op het MAS? Binnenkort kan het. De stad is op zoek naar een partner om er waterrecreatie mogelijk te maken. “Antwerpenaren kunnen weer zwemmen op het Eilandje”, zegt havenschepen Annick De Ridder (N-VA).

Jan Stassijns

Op een warme zomerdag lonkt de verfrissing van een duik in het Bonapartedok op het Eilandje. Maar tot vandaag is het verboden om te zwemmen in de Antwerpse dokken. Voor het Bonapartedok komt er een uitzondering. Een deel van het dok, aan de kant van de Tavenierkaai wordt voorbehouden voor waterrecreatie. “We zoeken een partner om dat mogelijk te maken”, zegt de havenschepen. “En dat is heel goed nieuws voor de Antwerpenaren, die zo opnieuw zullen kunnen zwemmen op het Eilandje.”

Aan de kant van de Tavenierkaai wordt de zone voor waterrecreatie ingericht. Wat het concreet gaat worden, zal afhangen van wie de concessie in handen krijgt.  

Aan de kant van de Tavenierkaai wordt de zone voor waterrecreatie ingericht. Wat het concreet gaat worden, zal afhangen van wie de concessie in handen krijgt.  ©  rr

Het stadsbestuur wil zo inspelen op de toenemende behoefte van bewoners en toeristen om verkoeling te zoeken, gezien de steeds warmer wordende zomers.

Rechtstreeks vanop een terras het water inspringen, dat zal niet mogelijk zijn. “Dat is niet de bedoeling”, zegt De Ridder. “Samen met de concessiehouder zullen we bekijken hoe het georganiseerd kan worden.”

Behalve zwemmen zal er ook plaats zijn voor een andere watergebonden activiteiten, zoals kajakken, waterfietsen, peddelsurfen,... Wat het gaat worden, zal afhangen van wie de concessie in handen krijgt. Een horecazaak wordt niet uitgesloten, maar het familiale karakter van de waterrecreatie wordt wel vooropgesteld, op maat van de buurt. Wakeboarden zoals op het Galgenweel, zal het dus naar alle waarschijnlijkheid niet worden.

Vanaf wanneer er gezwommen kan worden in het Bonapartedok, daar kan de schepen nog niet op antwoorden. “Ook dat hangt af van hoe de zoektocht naar de nieuwe concessiehouder verloopt”, zegt ze.

Havenschepen Annick De Ridder (N-VA) voor het Bonapartedok. 

Havenschepen Annick De Ridder (N-VA) voor het Bonapartedok. © rr 

Aangeboden door onze partners

Als eerste op de hoogte van wat er in jouw straat gebeurt?

Download de GVA-nieuwsapp en stel Antwerpen in als startgemeente.

Nu in het nieuws