©  rr

Weerman Frank Deboosere over de droogte: “Voor de landbouw waren de buien niet voldoende”

De regen die de voorbije dagen gevallen is, is nog niet voldoende om de droogte op te lossen. Dat zegt weerman Frank Deboosere. Er waren op een aantal plaatsen hevige plensbuien op korte tijd, maar het was te veel. “Het is niet omdat we twee buien hebben gekregen dat de droogte voorbij is”, zegt hij.

SVO

Volgens de weerman regende op 19 mei, 29 millimeter per vierkante meter in Ukkel. “Da’s 29 liter en da’s te veel” zegt hij. “De mensen die regenputten hebben staan , die kunnen weer een tijdje verder. Maar de grond heeft niet genoeg tijd gehad om het water op te nemen.” De regen viel in buien die binnen de kortste keren weer werd afgevoerd naar de zee. “Voor de landbouw was het niet voldoende.”

Het noorden van Antwerpen, regio Kalmthout en Essen, is relatief goed bediend. Maar in de rest van de provincie is er veel minder gevallen. “Eigenlijk zou het rustig moeten regenen, zodat het goed kan indringen in de bodem.”

Geen druppels op een hete plaat

De kans zit er trouwens volgens de weerman nog in dat er een alarmfase zit aan te komen. “Dat is typisch aan zomerneerslag, die te snel valt en dan ook nog eens snel verdampt door de warmte. Normaal gezien wordt de voorraad aangevuld in de winter, maar als je aan het begin van de weerkundige zomer al te weinig watervoorraad hebt, dan rijzen er vragen over de zomer die gaat komen.”

Toch ziet Deboosere het positief in. “De komende dagen krijgen we een vrij koude periode met een beetje regen. Zo worden het alleszins geen druppels op een hete plaat.” Toch zal ook die regen niet voldoende zijn. “Alle beetjes helpen. We moeten de regen die nu valt vertragen, tegenhouden en vooral opslaan, want als het weg is, is het weg.”

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners

Nu in het nieuws