Antwerpen telt af naar de Tall Ships Races: “We kennen er niets van, maar willen het echt ervaren”

Antwerpen -

In Antwerpen meren van vrijdag 22 juli tot maandag 25 juli 43 van ’s werelds mooiste zeilschepen aan voor de Tall Ships Races, de zevende keer alweer. In het Havenhuis kregen de Antwerpse trainees, de jongeren die deze zomer meevaren, al een klein voorproefje van wat hen te wachten staat.

Jan Stassijns

De Tall Ships Races bestaan uit twee wedstrijden. De eerste race vertrekt in Esbjerg in Denemarken en gaat richting het Nederlandse Harlingen. Van daaruit varen de schepen verder naar Antwerpen, waar op 25 juli de tweede race begint, richting het Deense Aalborg.

Wat het evenement bijzonder maakt, is dat jongeren uit heel de wereld, vaak zonder enige zeilervaring, de kans krijgen om deel te nemen. De Antwerpse delegatie, ofwel Antwerp Crew, bestaat uit zo’n honderd Belgische jongeren. In het Havenhuis kregen ze donderdag al een klein voorproefje van wat hen te wachten staat. Ze kregen er een reanimatiecursus en moesten in een virtuele realiteit een brand proberen te blussen aan boord. Daarna kregen ze een rondleiding op de Morgenster, een klasse A -schip, het grootste type zeilschip waarvan er zestien deelnemen.

“Wij kennen er niets van”, lachen trainees Mila (17) en Telli-Louise (17) uit Antwerpen. “Wij hebben nog nooit op een zeilschip gestaan, maar het is wel iets dat we echt willen ervaren. Wij wonen in Antwerpen. De haven is altijd nabij, dus we zijn vooral ook benieuwd om die wereld te leren kennen.”

Mila en Telli-Louise varen deze zomer mee met de Thalassa, één van de snelste en mooiste Nederlandse zeilschepen. Ook Pauline (17) uit Ruisbroek, gaat mee aan boord. “Wij gaan elk jaar met het gezin varen, dus ik heb wel wat ervaring”, zegt ze. “Mila en Telli-Louise moeten zich geen zorgen maken, je leert snel bij.”

Trainees Telli-Louise (17), Pauline (17) en Mila (17).  

Trainees Telli-Louise (17), Pauline (17) en Mila (17).  ©  Jan Van der Perre

Avontuur

Onder de trainees bevinden zich ook Thibeau Bastien (26) uit Mortsel en Tim Roovers (28) uit Wilrijk. Zij varen samen met Unified Sailing, een Belgische organisatie die is aangesloten bij Special OIympic Belgium. Ze brengt jonge mensen met een verstandelijke beperking en zonder beperking samen om in teams te zeilen. Beiden hebben ze al ervaring op zeilschepen, maar de spanning zit er toch in. “Ik ben nu al zenuwachtig”, zegt Tim. “Maar ik ben in goede handen. Het avontuur en het samenzijn met geweldige mensen, daar kijk ik enorm naar uit.”

Thibeau is iets rustiger. Hij heeft vorig jaar dan ook al op zo’n groot zeilschip meegevaren. “Je wordt er ingesmeten en voor je het weet heb je het onder de knie”, zegt hij. “Dat komt dus zeker goed, ook voor Tim.”

Tim (28) en Thibeau (26) van Unified Sailing aan boord van de Morgenster. 

Tim (28) en Thibeau (26) van Unified Sailing aan boord van de Morgenster. ©  Jan Van der Perre

Behalve een unieke ervaring voor de trainees, beloven de Tall Ships Races vooral één groot volksfeest te worden. Daarvoor slaan de stad, Port of Antwerp-Bruges en Sail Training International (STI) de handen in elkaar.

De laatste editie die Antwerpen aandeed, in 2016, lokte meer dan 500.000 bezoekers naar de stad. “Het is één van de grootste volksfeesten in Vlaanderen”, zegt schepen van Toerisme Koen Kennis (N-VA). “Tegelijk vinden in de rand ervan tal van events plaats die zorgen voor een laagje glamour en standing, eigen aan de zeilwereld.”

https://tallships.antwerpen.be

De trainees kregen een cursus brand blussen aan boord in virtual reality 

De trainees kregen een cursus brand blussen aan boord in virtual reality ©  Jan Van der Perre

 

 ©  Jan Van der Perre

 

 ©  Jan Van der Perre

Bekijk meer ATV