©  BELGA

Vlaamse oppositie wil Jambon terughalen uit Zwitserland tijdens actuadebat: “Als ze me maandag verwittigden, dan was ik er”

PVDA, oppositiepartij in het Vlaams Parlement, heeft woensdagmiddag een stemming uitgelokt om minister-president Jan Jambon terug te roepen uit het Zwitserse Davos, waar hij het Wereld Economisch Forum bijwoont. Die vraag werd echter verworpen door de meerderheid.

debnBron: BELGA

In het parlement wordt woensdag gedebatteerd over het stikstofakkoord van de regering. Volgens de oppositie is er van een akkoord helemaal geen sprake meer, omdat Gwendolyn Rutten van Open VLD niet akkoord gaat met de huidige lijst van bedrijven die moeten sluiten. “Dit is voor mij een probleem en ik wil dat duidelijk wordt wat het standpunt van de regering hierover is”, zei Rutten.

Omdat Jambon (N-VA) in het buitenland verblijft, wordt het akkoord verdedigd door minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) en minister van Landbouw Jo Brouns (CD&V). Jos D’Haese van PVDA vroeg om Jambon naar Brussel te halen, en kreeg daarbij steun van de andere oppositiepartijen, maar zo ver kwam het dus niet.

Toch vindt Jambon het spijtig dat hij er niet bij was, zegt hij aan Belga. Hij was in Davos net op bezoek in het “Russian War Crimes House”, een tentoonstelling over de oorlogsgruwel in Oekraïne waarvan de Vlaming Bjorn Geldhof curator is. “Als de oppositie maandag had gezegd dat ze erop staat dat de minister-president aanwezig is, dan was ik teruggekeerd”, zegt Jambon. In het stikstofdossier zitten de regeringspartijen op dezelfde golflengte, aldus nog de minister-president.

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners