Zo’n honderd mensen hebben dinsdag deelgenomen aan de gesprekstafels rond de nieuwe vesten. 

Zo’n honderd mensen hebben dinsdag deelgenomen aan de gesprekstafels rond de nieuwe vesten. ©  Stad Mechelen

Iedereen kan vanaf eind mei online mening geven over eerste schetsen voor nieuwe Mechelse vesten

Mechelen -

Vanaf eind mei kan iedereen online zijn mening geven over de eerste schetsen voor de nieuwe vesten (R12) in Mechelen. Tegen september moet er een conceptontwerp klaar zijn om later dit jaar tot een definitief ontwerp te komen. De definitieve en stapsgewijze herinrichting van de ring rond de historische binnenstad staat op het programma vanaf 2023.

Sven Van Haezendonck

Vanaf augustus tot eind dit jaar voeren het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) en de stad stapsgewijs eenrichtingsverkeer in op de kleine ring. Dat is nog maar de eerste stap naar een definitieve herinrichting van de vesten vanaf 2023. De overheid grijpt de verbeterde doorstroming op de R6 en de opening van de tangent eind juni aan om de ring rond de historische binnenstad meer om te vormen tot een boulevard. Er moet meer ruimte komen voor fietsers, voetgangers, openbaar vervoer en groen.

LEES OOK. Na acht jaar bouwen: nieuwe weg en Margaretatunnel achter Mechels station openen op 27 juni

Een honderdtal deelnemers ging dinsdag in gesprek met de ontwerpers en met medewerkers van AWV en de stad. “Bij een groot project als de Nieuwe Vesten hoort ook een uitgebreid participatietraject. Het is belangrijk dat zo veel mogelijk Mechelaars mee denken en doen”, zegt Rina Rabau Nkandu (Vld-Groen-m+), schepen van Participatie.

Naast de gesprektafels komt er ook een online bevraging. 

Naast de gesprektafels komt er ook een online bevraging. ©  Stad Mechelen

De gesprekken leverden uiteenlopende discussies op rond thema’s als bereikbaarheid en parkeren, erfgoed en groen. “Wat ons enorm opviel, was het enthousiasme van alle bewoners die aanwezig waren op de gesprekstafels. De inhoudelijke discussies geven duidelijk weer dat mensen goede ideeën hebben en mee op zoek gaan naar alle gelaagdheden die in dit project aanwezig zijn. Laat ons dit nu mooi verwerken in een conceptontwerp voor de vesten en samen bouwen aan de toekomst”, vertellen Manu Versluys en Jeroen Camerlinckx van studiebureau Sweco/BUUR.

Grote lijnen ontwerp al in september bekend

Om zo veel mogelijk input te verzamelen, kun je vanaf dinsdag 31 mei online feedback geven op de eerste schetsen voor de definitieve herinrichting. Je kunt ook je mening geven op de eerste concrete voorstellen voor de tijdelijke herinrichting vanaf augustus. Tegen september werkt het studiebureau een conceptontwerp uit. Daarin zijn de grote lijnen van het ontwerp voor de vesten zichtbaar.

LEES OOK. Nieuwe berekening betwist dat je extra kilometers moet rijden door nieuwe Mechelse vesten

Ook dan krijgen Mechelaars opnieuw de kans om feedback te geven. Daarnaast is er Baanbrekers +, de begeleidings- en reflectiegroep waar organisaties, verenigingen, adviesraden, buurtcomités en actiegroepen in vertegenwoordigd zijn. Het definitief ontwerp moet nog dit jaar op tafel liggen, want vanaf 2023 is de gefaseerde herinrichting gepland.

https://denieuwevesten.mechelen.be/denkmee

Aangeboden door onze partners

Gerelateerd

Als eerste op de hoogte van wat er in jouw straat gebeurt?

Download de GVA-nieuwsapp en stel Mechelen in als startgemeente.

Nu in het nieuws