© atv

Twee bruggen over het Albertkanaal samen afgesloten: 10 dagen verkeerschaos in juni voor Schoten en omgeving

Schoten, Wijnegem, Deurne -

De nieuwe Hoogmolenbrug in Schoten zal op 24 juni worden ingereden. Maar de afbraak van de oude start al op 13 juni. Gevolg: Schoten staat voor tien dagen zonder oeververbinding op het Albertkanaal en voor een periode van ongeziene verkeerschaos. Ook voor Wijnegem, Merksem en Deurne zullen de werken serieuze gevolgen hebben want automobilisten zullen via de Houtlaan (Wijnegem) of Brug van den Azijn (Merksem/Deurne) het Albertkanaal moeten oversteken, twee plaatsen waar het sowieso al druk is.

Jan Auman

De Vlaamse Waterweg heeft altijd vooropgesteld dat de huidige Hoogmolenbrug in Schoten pas zou afgebroken worden als de nieuwe gebruiksklaar zou zijn. Die belofte kan omwille van dwingende afspraken met grote aannemersbedrijven niet gehaald worden.

De afbraak moet en zal op maandag 13 juni van start gaan. Uiteraard zal het vanaf dan niet meer mogelijk zijn om via die route het Albertkanaal over te steken. In het weekend van 18 en 19 juni wordt het bruggedeelte boven het water verwijderd. Tussen 20 en 24 juni verdwijnt ook het gedeelte boven de Metropoolstraat.

(Klik op de afbeelding om uit te vergroten)

Fietsers en voetgangers wel

Fietsers en wandelaars kunnen al vanaf 13 juni het kanaal oversteken via de nieuwe brug, die zoals bekend 250 meter verder ligt. Zij kunnen via een nieuwe fietsverbinding naar de Papenaardekenstraat rijden, die pas is heraangelegd en nu een fietsstraat is. Voor auto- en vrachtverkeer zal er dan tijdelijk geen enkele oversteek overblijven.

Van 13 tot 24 juni kunnen automobilisten dan enkel via de Houtlaan (Wijnegem) of de Deurnsebaan (Brug van den Azijn – Merksem/Deurne) het Albertkanaal oversteken.

De nieuwe Hoogmolenbrug opent pas op vrijdag 24 juni voor het gemotoriseerd verkeer, dat op de nieuwe stalen boogbrug over twee keer één rijstrook zal beschikken. Tegelijk gaat ook het nieuwe kruispunt op de Merksemsebaan volledig in dienst.

Aan de kant van Schoten kan het verkeer vanaf de brug aanvankelijk enkel naar de Hoogmolendijk richting Schoten-centrum, Schilde en Wijnegem rijden. De werken in de Metropoolstraat verhinderen dat het verkeer via de nieuwe Hoogmolenbrug ook richting Merksem en Antwerpen kan.

Twee keer één rijstrook voor auto’s en vrachtwagens en langs één zijde een breed fietspad in twee richtingen. Zo ziet de nieuwe Hoogmolenbrug eruit.

Twee keer één rijstrook voor auto’s en vrachtwagens en langs één zijde een breed fietspad in twee richtingen. Zo ziet de nieuwe Hoogmolenbrug eruit. © RR

Sluizenstaat open

Burgemeester Maarten De Veuster (N-VA) heeft de voorbije weken met De Vlaamse Waterweg, eigen diensten, lokale aannemer en het Agentschap Wegen en Verkeer onderhandeld om de hinder beheersbaar te houden. Maar ook hij beseft dat dit op het vlak van mobiliteit zware dagen worden in juni. En het is de laatste tijd al zo druk op de Schotense wegen. Zowat overal staan files met uitschieters in de Villerslei en Braamstraat.

“We nemen een aantal milderende maatregelen voor deze uitzonderlijke situatie”, aldus De Veuster. “De Albertkanaalbaan tussen Schoten en Wijnegem langs het kanaal zal opnieuw in beide richtingen open zijn. De Sluizenstraat, die zelf al maanden afgesloten is voor een grondige vernieuwing, wordt vervroegd opengesteld, zij het in één richting van Villerslei naar het Albertkanaal toe. Om het leefbaar te houden in de wijk Geuzenvelden, maken we de Geuzenveldenstraat dan tijdelijk slechts berijdbaar in één richting: van Sluizenstraat naar Akkerlaan toe.”

De Braamstraat wordt vanaf 13 juni doodlopend omdat je dan gewoon niet meer verder kan. Dat is meteen een definitieve situatie, ook na ingebruikneming van de nieuwe brug. Na de openstelling ervan op 24 juni, zal de Sluizenstraat, waar ze stilaan toe zijn aan de laatste lagen asfalt, volledig worden opengesteld, weliswaar als werfweg. Fietsers en voetgangers zijn dan nog aangewezen op het jaagpad.

(Klik op de afbeeldingen om uit te vergroten)

 

 © RR

Aangeboden door onze partners

Gerelateerd

Als eerste op de hoogte van wat er in jouw straat gebeurt?

Download de GVA-nieuwsapp en stel Deurne in als startgemeente.

Nu in het nieuws