Bart Laeremans 

Bart Laeremans ©  jhp

Ex-Vlaams Belanger Bart Laeremans wordt nieuwe burgemeester van Grimbergen nadat partij van huidig burgemeester aan de kant wordt gezet

De gemeente Grimbergen krijgt een nieuwe meerderheid nadat N-VA en Vernieuwing een motie van wantrouwen hebben ingediend tegen de huidige coalitie. Daardoor zal huidig burgemeester Chris Selleslagh (Open Vld) zijn sjerp kwijtspelen, ten voordele van Bart Laeremans van Vernieuwing. Pittig detail: Laeremans maakte tot 2015 deel uit van Vlaams Belang.

joro

Het manoeuvre van Vernieuwing en N-VA in de Vlaams-Brabantse gemeente kan als een coup worden gezien, want Open Vld wordt zo zonder pardon uit de coalitie gewerkt. De liberalen worden in de meerderheid ingeruild voor CD&V. Bij de vorming van het bestuursakkoord in 2018 kreeg Open Vld nog de belofte dat het voor de volgende zes jaar de burgemeester mocht aanleveren.

Chris Selleslaghs wordt aan de kant geschoven als burgemeester van Grimbergen. 

Chris Selleslaghs wordt aan de kant geschoven als burgemeester van Grimbergen. ©  jhw

Het liep al langer stroef in het gemeentehuis van Grimbergen en het springen van de coalitie komt dan ook niet als een verrassing. Maar volgens toekomstig burgemeester Laeremans lag Open Vld zelf aan de basis van het conflict. Die partij wilde volgens de voorman van Vernieuwing N-VA uit de coalitie werken, ten voordele van CD&V, maar dat keerde zich vervolgens tegen de partij. Volgens de architecten van het plan was de toenadering van de drie nieuwe meerderheidspartijen maar iets van de laatste dagen en werd burgemeester Selleslagh dinsdagvoormiddag op de hoogte gebracht.

Bij Open Vld wordt met klem ontkend dat de partij uit was op het vormen van een nieuwe coalitie en ze spreekt van een “pertinente leugen”. Partijvoorzitter Patrick Van Binst erkent wel dat de partij zich stoorde aan het deloyale gedrag van eerste schepen Philip Roosen (N-VA).

Exit Selleslagh, enter Laeremans. Zijn beweging Vernieuwing was bij de verkiezingen al de grootste partij, maar zijn verleden bij Vlaams Blok/Belang maakte dat het moeilijk lag om toen al burgemeester te worden. Hij schopte het wel tot schepen van Integratie. Een deelname aan het bestuur in Grimbergen kon alleen wanneer alle leden van Vernieuwing de laatste banden met Vlaams Belang hadden verbroken.

Met het verdwijnen van Open Vld uit de meerderheid en de nieuwe verkiezingsregels in het verschiet - waarbij vanaf 2024 de kandidaat met de meeste voorkeurstemmen in de grootste fractie van de coalitie automatisch burgemeester wordt - valt dat bezwaar weg.

Xenofobe uitspraken

Twee jaar geleden kwam een partijgenote van Laeremans nog in opspraak. Martine De Coppel, op dat moment gemeenteraadsvoorzitter, werd tijdens een digitale gemeenteraad in coronatijd betrapt op de woorden “alle vreemden weg”. Ze zou vergeten hebben haar microfoon uit te zetten.

Partijgenoot Bart Laeremans nam nog de verdediging op van De Coppel door te stellen dat het om een “stille bedenking” die “naar niemand gericht was”. Later die avond bood De Coppel haar excuses aan, maar verschillende oppositiepartijen aanvaardden dat niet en drongen aan op een ontslag. Dat kwam er kort nadien.

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Gerelateerd

Aangeboden door onze partners

Nu in het nieuws