Burgemeester Bart De Wever. 

Burgemeester Bart De Wever. © BELGA

Districtsraad schorsen voor verbreken vasten lijkt volgens burgemeester Bart De Wever een schending

Antwerpen -

Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) is voorzichtig in zijn reactie op het initiatief van plaatsvervangend voorzitter van de Borgerhoutse districtsraad Luc Moerkerke (Groen). “Het lijkt toch op een schending van de scheiding tussen kerk en staat”, zegt De Wever.

Sacha Van Wiele

LEES OOK. N-VA en Vlaams Belang weigeren districtsraad tien minuten te schorsen voor ramadan

De Borgerhoutse districtsraad kwam eind april samen. Dat was nog volop in de islamitische vastenmaand ramadan. Moerkerke had de raad gevraagd om rond 20.50u even te pauzeren, zodat enkele raadsleden dan zouden kunnen eten voor het verbreken van het vasten. Hij had de toestemming nodig van de voltallige raad, maar N-VA en Vlaams Belang waren tegen. Alleen schorste de voorzitter op dat tijdstip toch de raad voor 25 minuten. Volgens hem was dat nodig om stemmen te tellen.

Dat laatste was volgens Antwerps gemeenteraadslid Sam Van Rooy (Vlaams Belang) een drogreden.

“De raad werd geschorst om de islamitische raadsleden de mogelijkheid te geven hun vasten te verbreken”, zegt Van Rooy in de raadscommissie van burgemeester De Wever. “Dit is een duidelijke schending van de scheiding tussen kerk en staat. Wij dienden al klacht in bij Vlaanderen en het Antwerpse Integriteitsbureau. Met zijn beslissing plaatste hij islamitische voorschriften boven de werking van de districtsraad.”

Van Rooy peilde naar het standpunt van burgemeester De Wever hierover. Die reageerde voorzichtig, vooral omdat hij, en zelfs de gemeenteraad, niet bevoegd zijn.

“Als de schorsing daadwerkelijk gebeurde om een religieuze reden, dan lijkt mij dit een schending van de scheiding van kerk en staat. Deze beslissing van de Borgerhoutse voorzitter is mij ook een raadsel. Elk raadslid kan steeds de zitting verlaten”, zegt De Wever. (svw)

Aangeboden door onze partners

Gerelateerd

Als eerste op de hoogte van wat er in jouw straat gebeurt?

Download de GVA-nieuwsapp en stel Antwerpen in als startgemeente.

Nu in het nieuws