De aardwarmtecentrale van Vito in Mol Donk. 

De aardwarmtecentrale van Vito in Mol Donk. © Tommy Maes

Geen voelbare oppervlaktetrillingen tijdens testfases aardwarmtecentrale Vito

Mol, Dessel -

De Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) in Mol heeft het afgelopen jaar uitgebreid onderzoek uitgevoerd naar de impact van de aardwarmtecentrale in Mol-Donk. Tijdens de acht testfases die zijn afgerond, werden er geen voelbare trillingen aan het oppervlak vastgesteld.

In juni 2019 werden inwoners van Mol-Donk en Dessel opgeschrikt door een aantal lichte, maar voelbare aardbevingen. Onderzoek wees uit dat de bevingen een gevolg waren van de aardwarmtecentrale van VITO op de vroegere Balmattsite. Die centrale werkt volgens het principe van diepe geothermie, waarbij warm water op 3,5 kilometer diepte wordt opgepompt en het water weer terug naar de ondergrond wordt gepompt.

De bevingen werden mogelijk veroorzaakt door diepe grondlagen die begonnen te schuiven wanneer het opgepompte water weer diep in de ondergrond werd gepompt. Een andere mogelijke oorzaak was het stilvallen van de installatie als gevolg van een stroomuitval.

Nieuwe onderzoeken

Als gevolg van de bevingen in de zomer van 2019 werd de aardwarmtecentrale twee jaar stilgelegd, zodat de onderzoekers van VITO de nodige aanpassingen konden doen. In april 2021 werd de centrale opnieuw opgestart om nieuwe onderzoeken uit te voeren. Ondertussen zijn al met succes acht testfases afgerond. De laatste liep zelfs twintig weken zonder onderbreking.

“Tijdens die tests hebben we geen voelbare trillingen aan het oppervlak vastgesteld”, zegt Ben Laenen, onderzoeksleider diepe geothermie bij VITO. “Het is nu nog te vroeg om tot sluitende conclusies te komen. Daarvoor moeten we nog verder onderzoek uitvoeren en nog meer data verzamelen.”

Spanningsbeveiliging

VITO heeft ondertussen ook een aantal aanpassingen gedaan aan de aardwarmtecentrale. “We hebben de centrale uitgerust met een spanningsbeveiliging”, vertelt Ben Laenen. “Die beveiliging moet de gevolgen van een stroomuitval opvangen, gecombineerd met het aanpassen van de start- en shutdownprotocollen van de installatie.”

“Daarnaast verhoogden we de werkingsdruk en verlengden we de injectiebuis, zodat er minder gas vrijkomt uit het opgepompte water. Dat vermindert de kans op drukschommelingen die op hun beurt trillingen veroorzaken. Ook hebben we de pomp in de productieput vervangen door een type dat lagere debieten levert dan de oorspronkelijke. Dat moet ook de kans op trillingen verlagen, omdat de injectiedruk lager is dan bij de oorspronkelijke pomp.”

Verfijning seisomometernetwerk

Ook het seismometernetwerk om trillingen te meten is verder verfijnd, zodat de onderzoekers nu een beroep doen op zestien seismometers die over verschillende locaties en dieptes verspreid zijn. Er staan dergelijke meters aan het grondoppervlak dicht bij het centrum van Dessel tot in de boorputten van dertig meter tot twee kilometer diep. “Dankzij de verfijning van het meternetwerk krijgen we meer inzicht in het seismologisch gedrag van de diepe ondergrond onder Mol en Dessel, zodat we de oorzaken van de trillingen en het verband met de activiteiten van de aardwarmtecentrale kunnen achterhalen”, vertelt Laenen.

Op 2 mei is ook een negende testfase van start gegaan. De aardwarmte die tijdens de testen is geproduceerd, werd ook gebruikt om het warmtenet van VITO en SCK te voeden. Zo werd er in totaal 122.000 kubieke meter warm water opgepompt uit de diepe ondergrond, wat 4.243 MWh aan warmte opleverde en een besparing van 912 ton CO2-uitstoot.

 (Tommy Maes)

Aangeboden door onze partners

Gerelateerd

Als eerste op de hoogte van wat er in jouw straat gebeurt?

Download de GVA-nieuwsapp en stel Mol in als startgemeente.

Nu in het nieuws