Alexander Saverys, topman van CMB, wil dat Euronav afziet van de fusie met de Noorse rivaal Frontline. 

Alexander Saverys, topman van CMB, wil dat Euronav afziet van de fusie met de Noorse rivaal Frontline. © Fred Debrock

Familie Saverys verliest eerste slag: geen eigen bestuurders bij Euronav

Antwerpen -

De redersfamilie Saverys heeft haar eerste slag niet thuisgehaald bij Euronav. Haar poging om drie bestuurders te installeren bij de Antwerpse olietankerrederij om zo de geplande fusie met de Noorse rivaal Frontline te dwarsbomen, is mislukt. Een meerderheid van de aandeelhouders van Euronav is de Saverysen niet gevolgd. Maar dat betekent niet dat de fusie nu veilig is.

StV, PSE

Ruim twee derde van de aandeelhouders stemde tijdens de jaarlijkse algemene vergadering van de beursgenoteerde olietankerrederij Euronav tegen de toetreding van vertegenwoordigers van de familie Saverys in de raad van bestuur. Geen enkele van haar drie kandidaten – onder wie Ludovic Saverys, broer van CMB-topman Alexander – haalde het.

Sinds de bekendmaking van de fusieplannen van Euronav en Frontline heeft Saverysrederij CMB zich als grootste aandeelhouder een stevige tegenstander getoond. Alexander Saverys ziet voor Euronav een toekomst als transporteur van milieuvriendelijke brandstoffen als waterstof en ammoniak. Daarbij is een belangrijke rol weggelegd voor dochterbedrijf CMB.Tech, dat zich met groene technologie bezighoudt. Maar de leiding van Euronav is ervan overtuigd dat olie wel nog een hele tijd een prominente rol in het energieverbruik zal spelen en pleit daarom voor schaalvergroting met de Noorse rivaal.

LEES OOK: De clash van de maritieme miljonairs: wie wordt de baas van de Antwerpse rederij Euronav?

Volgens Euronav is de stemming een “duidelijk signaal” dat een meerderheid van de aandeelhouders “voorstander is van de uitgestippelde strategie, inclusief de voorgestelde fusie met Frontline”.

Toch betekent dit niet dat de fusie nu vrije baan heeft. De stemming over de kandidaat-bestuurders leert ook dat iets meer dan 30% van de aandeelhouders zich wel achter de voorstellen van CMB heeft geschaard. Om de fusie te kunnen blokkeren, volstaat een kwart van de stemmen. De familie Saverys blijft ook zelf aandelen opkopen en is al voor 18,5% eigenaar van Euronav.

Wanneer de aandeelhouders zich tijdens een bijzondere algemene vergadering moeten uitspreken over de fusie van Euronav en Frontline, is nog niet bekend. Maar het ziet ernaar uit dat de familie Saverys, die naast haar eigen kapitaal en aandelen ook kan bogen op een bijzonder sterk netwerk, kan slagen in haar plan om de fusie tegen te houden. Bij CMB wil niemand commentaar kwijt.

LEES OOK: Portret familie Saverys: de rijke ondernemersfamilie die van Euronav een wereldspeler maakte

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Gerelateerd

Aangeboden door onze partners

Nu in het nieuws