Een dag na het incident zijn de remsporen op het wegdek van de Poederleeseweg in Vorselaar nog duidelijk zichtbaar. 

Een dag na het incident zijn de remsporen op het wegdek van de Poederleeseweg in Vorselaar nog duidelijk zichtbaar. © Hans Otten

Ernstig verkeersincident in Vorselaar: auto brengt wielertoeristen ten val door bruusk in de remmen te gaan

Vorselaar, Olen -

Zes Olense wielertoeristen liepen dinsdagavond lichte verwondingen op toen een auto vlak voor hun neus opzettelijk bruusk in de remmen ging. Een van hen kon nipt opzij springen toen de auto weer weg scheurde.

Hans Otten

De wielergroep De Brugspurters uit Onze-Lieve-Vrouw Olen raakte dinsdagavond tijdens een gezamenlijke fietstocht betrokken bij een ernstig verkeersincident. Omdat het peloton uit twintig fietsers bestond, mag het volgens de wegcode op de rijbaan rijden, op voorwaarde dat ze met twee naast elkaar rijden en gegroepeerd blijven.

De Brugspurters reden zo dinsdag rond 19u over de rijbaan van de Poederleeseweg van Herentals richting Poederlee (Lille), tot ze op het grondgebied van Vorselaar plots de weg afgesneden werden door een auto.

“De Opel Corsa reed ons met hoge snelheid voorbij, maar ging ter hoogte van de eerste renners plots vol in de remmen”, vertelt een van de betrokken wielertoeristen, die op dat moment in tweede positie reed.

“De wielen blokkeerden en door dit brutale remmanoeuvre botste de auto nog bijna op een verlichtingspaal rechts van de weg. Het was pure verkeersagressie, met als enige reden ons te verwonden.”

Op de rijbaan zijn een dag later de kaarsrechte remsporen richting berm nog goed te zien.

Tegen auto

Door het plotse remmanoeuvre van de auto haakten sommige wielertoeristen in elkaar, waardoor ze ten val kwamen. Anderen botsen tegen de auto. “Zelf kon ik de auto nog langs links ontwijken, al een geluk dat er net op dat moment geen tegenligger aankwam. Ik stopte met mijn fiets net voor de auto.”

De automobilist bleek niet van plan om uit te stappen en de schade op te meten. “Enkele seconden nadat hij gestopt was, vertrok de bestuurder met volle snelheid richting Poederlee. Met mijn fiets aan de hand liep ik achteruit, maar hij maakte totaal geen aanstalten om te stoppen. Mijn koersfiets werd door de auto weg gekatapulteerd en kwam op de andere rijstrook terecht. Als ik toen zou gestruikeld was, zou die bestuurder volgens mij gewoon over mij gereden zijn. Dat gevoel heb ik echt.”

Bestuurder gevat

Bij het verkeersincident liepen zes wielertoeristen lichte verwondingen op, maar gelukkig moest er niemand naar het ziekenhuis worden overgebracht. De fietsers gaven de opgetrommelde politie het kenteken van de auto.

“De man pleegde vluchtmisdrijf, maar gelukkig heeft de politie de betrokkene snel kunnen vinden”, zegt de wielerliefhebber. “Ik bleef ongedeerd en heb alleen materiële schade, maar ik ben een dag later nog altijd heel erg onder de indruk van wat er gebeurd is.”

Het is het tweede verkeersincident met Kempense wielertoeristen in drie dagen tijd. Afgelopen zondag reed een auto in op een groepje fietsers van de Hoogstratense Wielertoeristen net over de Nederlandse grens.

Ook daar gebeurde dat na een inhaalmanoeuvre door een auto. Die zou de voorste renner hebben geraakt, maar het is niet duidelijk of dat opzettelijk was. De aangereden renner kwam zwaar ten val en hield er een sleutelbeenbreuk en enkele gebroken ribben aan over.

Aangeboden door onze partners

Gerelateerd

Als eerste op de hoogte van wat er in jouw straat gebeurt?

Download de GVA-nieuwsapp en stel Herentals in als startgemeente.

Nu in het nieuws