Themabeeld 

Themabeeld ©  Shutterstock

Voor het eerst in meer dan 150 jaar wolf gespot in Oost-Vlaanderen

Het gebied in Vlaanderen waar wolven zijn waargenomen, is opnieuw wat ruimer. Dit voorjaar is voor het eerst in meer dan 150 jaar een wolf gespot ten westen van de Schelde, in de buurt van Lokeren (Oost-Vlaanderen). Afgelopen winter waren er verder minstens drie verschillende wolven op bezoek in de provincie Antwerpen.

tg

Op 9 februari werd in Lokeren een dood ree gevonden, met een schadebeeld dat heel sterk deed denken aan het werk van een wolf. Genetische analyses bevestigen dat dit de eerste wolf ten westen van de Schelde is in meer dan 150 jaar. “Een individuele identificatie was echter niet mogelijk”, zegt het Instituut Natuur- en Bosonderzoek (INBO) vrijdag.

De provincie Antwerpen kreeg afgelopen winter niet twee maar minstens drie verschillende wolven op bezoek. Naast de twee wolven, die beide enkele weken tot maanden in het noordwesten van Antwerpen en het Nederlandse Brabant en Zeeland verbleven, was er op 30 december nog een mannelijke wolf in Brecht. Dat dier was in november 2021 vanuit de regio Bremen en Nedersaksen zuidwaarts naar Nederland gezworven naar de streek rond Eindhoven. Begin januari zat deze wolf weer in Nederland.

DNA-analyses op aangetroffen sporen en kadaverresten bewijzen de grote mobiliteit van wolven in Noordwest-Europa, met een gestage jaarlijkse toename van zwervers uit zowel de Centraal-Europese als de Frans-Alpiene populatie. “Ook in Nieuwerkerken en Diepenbeek, beide in Limburg, werd dit voorjaar een wolf genetisch bevestigd, maar zonder individuele identificatie”, zegt het INBO.

Voor de recente, derde worp van Noëlla was de Limburgse roedel teruggevallen op vier individuen. Beelden van nieuwe welpen uit die roedel zijn er nog niet, dat is te vroeg. “We proberen de dieren zo min mogelijk te verstoren”, zegt het instituut.

Koe doodgebeten

In de Nederlandse grensstreek, op een weiland tussen Heeze en Someren, is een koe doodgebeten. Vermoedelijk door een rondzwervende wolf. DNA-onderzoek moet nog uitsluitsel geven, maar experts zijn er zo goed als zeker van dat een wolf de koe heeft aangevallen.

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners

Nu in het nieuws