De voorbereidingen van het BK darts, dat vrijdagavond van start gaat in Sporthal Stadspark, zijn volop bezig. ©  Bert De Deken

BK Darts in Turnhout nu al megasucces: “Grootste darttoernooi ooit in België”

Turnhout -

Sporthal Stadspark in Turnhout wordt vrijdag omgetoverd tot een ‘mini-Ally Pally’ voor het Belgisch kampioenschap darts. Met zevenhonderd deelnemers belooft het toernooi zeer succesvol te worden. Het wordt het grootste darttoernooi in ons land tot nu toe. Zowel de Belgische Darts Bond als schepen van Sport Jan Van Otten (Vooruit) zitten al op het puntje van hun stoel. “Dit is veel grootser dan gedacht.”

Britt Peeters

De voorbereidingen zitten vrijdagmiddag op schema: de rode loper ligt er, de 45 dartborden hangen klaar, het podium is opgesteld en de tafels en stoelen zijn afgestoft. Het Belgische kampioenschap darts in Sporthal Stadspark kan vrijdagavond officieel van start gaan.

Schepen van Sport Jan Van Otten (Vooruit) opent het toernooi tegen burgemeester Paul Van Miert (N-VA). “Ik heb bitter weinig tijd gehad om te oefenen, hetzelfde geldt voor Paul, weet ik uit goede bron”, zegt Van Otten. Het was op zijn aandringen dat het kampioenschap naar Turnhout kwam.

BeDarts-bestuurslid Steve Rosschaert en Turnhouts schepen van Sport Jan Van Otten: “Het stadsbestuur is trots, wij zijn vooral zenuwachtig.” © Bert De Deken

“Tijdens een van de eerste coronagolven in 2020 was het heel duidelijk dat darts hip aan het worden was. Ik heb er toen met mijn zoon ook vaak naar gekeken. Ik was er echt op gebrand om het BK naar Turnhout te halen. Dus ben ik naar BeDarts gestapt, de Belgische Darts Bond. Het was letterlijk het eerste dat ik in 2021 gedaan heb. Nu is het eindelijk zover”, zegt een stralende schepen.

“De steun die we gekregen hebben van het stadsbestuur is enorm”, weet BeDarts-bestuurslid Steve Rosschaert. “Oorspronkelijk wilden we het gewoon organiseren in zaal Futur, voor maximaal 150 deelnemers. Maar het is uit de hand gelopen, in de positieve zin van het woord. Er doen zo’n tweehonderd deelnemers mee aan het open toernooi en zevenhonderd aan het kampioenschap zelf. Het is een ongelofelijke opkomst. En dan is er nog het BV-toernooi, ook dat trekt volk. We hebben nog nooit zo’n groot darttoernooi gehad in België.”

Lokaal talent

“Dat maakt mij enorm trots. Ik hoorde dat ook hotel Turnova helemaal volzet is. Geweldig toch, Turnhout wordt echt op de kaart gezet”, vult Van Otten aan. “Het stadsbestuur is trots, wij zijn vooral zenuwachtig”, zegt Steve Rosschaert van de organisatie. “Er doen zes Belgische profs mee en ook een Spaans/Turnhoutse prof. Mijn gok is dat Andy Baetens de titel pakt”, zegt Adrie Van Schoor, de voorzitter van BeDarts.

“Ik heb het gevoel dat een totaal onbekende persoon zal winnen”, zegt Rosschaert. “Er zit een geweldig getalenteerde darter bij ons op de sportdienst. Een lokale winnaar, dat zou het zijn. Zolang het maar een echt feestweekend wordt, daar gaan we van uit”, zegt Van Otten.

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners

Gerelateerd

Hoofdpunten